2011. február 03.

Olvasói levél: miért nem tűntek el milliárdok a magyar online piacról?

Ihász Ingrid, a Rabbitblog online médiával foglalkozó szakmai blog szerzőjének írása tegnapi cikkünkre válaszul, melyben IAB-s forrásokra hivatkoztunk

Ihász Ingrid, a Rabbitblog online médiával foglalkozó szakmai blog szerzőjének írása tegnapi cikkünkre válaszul, melyben IAB-s belső forrásokra hivatkoztunk. A szakember szerint nem tűntek el pénzek, a becslés és a PwC adatgyűjtés nem vethető össze.

A tegnap megjelent cikk a Médiapiacon azt a látszólag provokatív kérdést feszegeti, hogy mégis „hová tűntek milliárdok a magyar online piacról”. Mindezt egy olyan „birtokukba jutott” információra alapozva, ami feltehetőleg egy belső anyagból szivárgott ki és a cikk alapján a PwC becslése. Arra hivatkoznak, hogy ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint amit az IAB becsült és kommunikált korábban.

Az IAB tudomásom szerint dolgozik egy olyan negyedéves bevalláson, ami a korábbi Magyar Online Hirdetési Index (MOHI) újraélesztése lesz. A MOHI bevallói a nagyobb hazai médiatulajdonosok voltak, akik a saját net-net hirdetési bevételeikre vonatkozóan, negyedéves rendszerességgel szolgáltattak adatot, melyet egy független szereplő összesített, s ezt az összesített számot kommunikálták. A MOHI bevallók eredetileg csak a display, majd 2008-tól a search (csak a bevallók felületein keletkező, tartalomhálózati hirdetésekből származó!) bevételükre vonatkozóan szolgáltattak adatokat. A bevallók köre a display szegmensben lefedte piaci szereplők döntő részét, de az összesített adat természetesen soha nem a piac egészére vonatkozott.

Az “új MOHI” – amely jelenleg az IAB keretein belül folyó adatgyűjtésben él tovább – mind a négy szegmensre vonatkozóan kért be adatot, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a bevallók eleve a piacnak csak egy részét fedik le. A display hirdetések terén a piacnak egy nagyobb részét, de a listings-ben, search-ben és eDM-ben csupán egy kisebb szeletet. A új MOHI adatait tudomásunk szerint a PwC könyvvizsgáló cég összesíti, és valószínűnek tartjuk, hogy ezekre az adatokra hivatkozik a Médiapiac cikke. Fontos leszögezni azt is, hogy a PwC nem becsül semmit, ők csak adatokat összesítenek az IAB számára.

Az online reklámtorta, 2009 (forrás: Rabbitblog)

Az IAB becslések, amik eddig napvilágot láttak - a MOHI-val szemben - net bevételeket (nem a 15%-os ügynökségi jutalékkal is csökkentett net-netet) becsülnek, s mind a négy szegmensre, s az azokban tevékenykedő összes szereplőre, a teljes piacra vonatkozóan. Ilyen módon a MOHI-féle, az adatszolgáltatók körére korlátozódó és részleges net-net bevallási számok, ill. az IAB teljes piacra vonatkozó net becslése között értelemszerűen nagy lesz a különbség.

Tehát nem tűnt el semmi sehova.

Címkék: reklámköltés

Indul A Bank és a Bezár a bazár! a TV2-n

12 órája

6 kérdés – 6 perc – 60 millió forint! - ma este 20:45-től Stohl András műsorvezetésével elstartol A Bank, a TV2 legújabb, hazai fejlesztésű kvíz show-ja.