2011. február 14.

Online áfavágás az EU-ban

Az Európai Bizottság tervei szerint az online médiára kirótt áfa sem lenne nagyobb a nyomtatott sajtóénál, azaz jelentősen mérséklődne.

Az Európai Bizottság tervei szerint az online médiára kirótt áfa sem lenne nagyobb a nyomtatott sajtóénál, azaz jelentősen mérséklődne.

Lényegében adóharmónizációs törekvésről van szó, mivel jelenleg az online médiaszolgáltatásokra kivetett áfa tagországonként eltérően 15 és 25 százalék között van, miközben a nyomtatott sajtó esetében legfeljebb 7 százalékot ér el. Egyes tagországok esetében a két média áfáját már egységesítették, például Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Finnországban. Más tagországokban, például Dániában az újságok és az online média áfája közötti különbség 25 százalékpont, mivel a nyomtatott lapokat nem terheli ez az adónem.

Az Euractiv weboldalon szellőztették meg a napokban az Európai Unió nevelésügyi és kulturális főigazgatójának, Jan Truszczynskinek egy brüsszeli tanácskozáson tett kijelentését. Az adóbeli különbség csökkentését, illetve megszüntetését azzal indokolja, hogy az online sajtó reklámbevétele még mindig jóval szerényebb, mint a nyomtatott sajtóé, ezért üzletileg egyáltalán nem indokolt, hogy előbbire nagyobb adót rójanak ki.

Az Európai Lapkiadók Szövetsége (EPNA) szerint a legüdvözítőbb a 0 százalékos adókulcs lenne mind a nyomtatott, mind pedig az online médiára. Brüsszelben azt tapasztalják, hogy a sajtó jelenléte, képviselőinek száma az EU központjában is fogyatkozik, ezért megfontolandó, hogy valamilyen segítséget kapjon az uniós államok sajtója. Truszczynski hajlik erre a megoldásra, bár sajtóhírek szerint a skandináv államok tabuként kezelik a sajtó pénzügyi támogatásának kérdését.

Címkék: európai unió