2017. február 07.

Online előfizetőket nyernek a hírlapok

A politikai bizonytalanság és az álhírek terjedése a minőségi, megbízható hírlapok felé tereli az embereket Amerikában.

Donald Trump nemrég azt tweetelte, hogy valakinek meg kellene vásárolnia az álhíreket terjesztő és hanyatlóban lévő New York Times-t. A lap azonban köszöni, jól van: csak a negyedik negyedévben 276.000 új online előfizetőt szerzett, ezzel 1,85 millió digitális és több mint 3 milliós print előfizetői körrel bír. Az új online előfizetések a reklámbevételek csökkenése miatti nyomást is sikeresen enyhítették, ezen a fronton ugyanis a digitális hirdetések bevételei továbbra sem tudták ellensúlyozni a print változat visszaesését.

Mark Thompson vezérigazgató szerint az eredmény részben az elnöknek, részben a nyugati politika és gazdaság általános megosztottságának és ellentmondásosságának tudható be.

Hasonló okokból kifolyólag a Guardian tagsági programja tavaly 15.000-ről 200.000 fősre duzzadt, a feliratkozási csúcsokat a Brexit-népszavazás és az amerikai kampány során regisztrálták. Natalie Hartman, a tagsági programért felelős szerkesztő elmondta: kutatásaik szerint az amerikai olvasók értékelik a külsős és globális perspektívát, valamint a lap liberális értékeit. A lap 2019-re egymillió előfizetőt szeretne gyűjteni.

Mindeközben egyre több hirdető határolódik el az álhírgyártás kapcsán elhíresült Breitbarttól. Az Independent már 818 ilyen cégről tud, köztük olyan óriásokról, mint a Kellogg, BMW, Visa, T-Mobile, Nordstrom és a Lufthansa

(Forrás: Warc)