2018. április 04.

Online fotóarchívumot indított a Lechner Tudásközpont

Az online fotótárában többek között ikonikus épületeket, a Nyugati pályaudvar felújítását vagy az állami tervezővállalatok életét bemutató több évtizedes felvételek között böngészhetnek az érdeklődők.

A digitalizált válogatás a Lechner Dokumentációs Központban őrzött VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) tervezővállalatok 1945 után készült építészeti fotóit mutatja be.

A Fotótár weboldalán témák szerint, szűrők beállításával lehet keresni a fotók között, a felhasználói fiók létrehozásával pedig a kedvenc képekből saját album létrehozására van lehetőség. Ennek köszönhetően az intézmény dokumentációs központjában megtalálható tervek, filmek vagy a képet illusztrációként felhasználó cikkek között is lehet böngészni. Többek között a Nyugati pályaudvar 1970-es évekbeli felújításáról vagy a Hotel Budapestről (Körszálló) készült fotók mellett az épületek tervdokumentációt is megtekinhetik az érdeklődők.

Az archív felvételek a http://fototar.lechnerkozpont.hu oldalon érhetők el.

Az MTI közlemény idézi Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség államtitkárát, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a mai közhasználatú épületállomány jelentős részét a rendszerváltást megelőző időszakban működő állami vagy önkormányzati (tanácsi) tulajdonú tervezőintézetek hozták létre. Hangsúlyozta, hogy először kapnak széleskörű nyilvánosságot az épületek műszaki megoldásait, az alkotók szellemi munkájának hagyatékát dokumentáló fotók így összegyűjtve, háttér információkkal együtt .

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára szerint a Lechner Tudásközpontban őrzött gyűjtemény teljesebb körű megismerése és feldolgozása az építészeti kultúra népszerűsítése mellett hozzájárul az épített környezetünk fejlődéséhez és fejlesztéséhez is.

Címkék: média fotó online