2010. május 14.

Országos negyedelés

Suttyomban könnyítést adott a két országos kereskedelmi csatornának a médiahatóság. Nem kevesebbet, csak máshogy kell fizetniük.

Suttyomban könnyítést adott a két országos kereskedelmi csatornának a médiahatóság. Nem kevesebbet, csak máshogy kell fizetniük. A szakadékot két lépésben ugrotta át az RTL Klub és a TV2 - értesült portálunk médiahatósági forrásból pénteken.

Portálunk információja szerint majdnem egy hónapja, utolsó áprilisi ülésén fogadta el az RTL Klub és a TV2 kérését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Ennek lényege az volt, hogy ne évente, hanem háromhavonta, négy egyenlő részletben kelljen kifizetniük az adókat működtető társaságoknak a műsorszolgáltatási díjat. A könnyítés ebben az, hogy a cégeknek előre kell rendezniük a számlát.

Az RTL január 25-én, az MTM-SBS február 9-én kérte a részletfizetés lehetőségét, de ezt március közepén a médiahatóság azzal tette félre, hogy gazdasági és piaci adatokkal alátámasztott beadványt kért a cégektől. Ebben – az ORTT szerint –végül az szerepelt, hogy 2010-re kérik a könnyítést. Csakhogy a két csatorna a múlt héten jelezte: nem egyetlen esztendőre, hanem műsorszolgáltatási jogosultságuk hátralévő időszakára kívánnak élni ezzel a megoldással. Erre két nappal később, május ötödikén (eddigi összetételében tartott utolsó ülésén) bólintott rá a médiahatóság.

Nem először kértek negyedelést a nagy kertévék; már tavaly is írtak erről levelet, de akkor nem kapták meg a könnyítést. Akkor fordultak az ügyben a médiahatósághoz, amikor világossá vált: a Reviczky utcában nem megy át díjcsökkentési kérelmük, amely felével-harmadával töpörítette volna amúgy évi 1,8 milliárdos kötelezettségüket.