2019. július 01.

Országos premierekkel ünnepel a Spektrum

A Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a csatorna nyolc premierrel készül júliusban, amelyek egytől egyig a Holdra szállás és az űrkutatás témáját hozzák közelebb a nézőkhöz.

A sikeres műholdindítások után Amerika és a Szovjetunió is ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, embert juttatni a Holdra. Az űrversenyben végül az első űrrepülést a szovjetek hajtották végre, 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén Jurij Gagarin 108 perc alatt kerülte meg a Földet.

Több sem kellett az Egyesült Államoknak, John F. Kennedy elnök egy hónappal később bejelentette az Apollo-programot, ezzel nyílt versenyre hívva a Szovjetuniót. Leghíresebb beszédében így nyilatkozott: „Úgy döntöttünk, hogy még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem azért, mert nehéz.”

Az 1961. május 25-én elindított Apollo-program csúcspontján 400 ezer ember dolgozott megfeszítve, az akkori kiadások elérték a 25 milliárd dollárt, ami több mint a Panama-csatorna költsége.

A Saturn 5-ös rakéta kilökte az Apollo 11-et a földi atmoszférából, és 12 perccel később már földkörüli pályára álltak. A földi irányítóközpontból hatalmas csapat irányította az eseményeket, de nem mentek simán a dolgok. Ha valaki 15 kilométeres magasságból 8000 kilométer/órával ereszkedik alá a Holdra, semmi sincs biztonságban. A számítógép riasztást jelzett, de 12-02 hibakódot hirtelen senki nem tudta értelmezni. végül 30 másodpercre elegendő üzemanyaggal a fedélzetén a Sas leszállt. A Holdra szállás időpontja 3:17 houstoni idő szerint. A történelmi pillanatot közel 500 millióan követték nyomon az egész világon.

32 űrhajós vett részt az Apollo-programban, de csak hármuknak adatott meg, hogy az Apollo-11 segítségével feljusson a Holdra, és kettejüknek, Neil Armstrongnak és Edwin (Buzz) Aldrinnak, hogy az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkompól kilépjen a Holdra 1969. július 20-án. Legelőször a küldetés parancsnoka, a 38 éves Neil Armstrong tehette ezt meg, ekkor hangzott el közismert mondat is: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

A Spektrum műsoraiban megszólal Michael Collins, az Apollo-11 parancsnoki egységének pilótája, Neil Armstrong és Buzz Aldrin családja, de azok is, akik a földi irányítóközpontból voltak felelősek az eseményért, sőt egy kétórás dokumentumfilmben látható az a Gene Cernan is, akik jelenleg az utolsó ember, aki a Holdon járt.

A BBC az évforduló alkalmából egy vadonatúj dokumentumfilmmel is készül „A holdra szállás” (Moon Landing) címmel, melyet július 20-án 17 órakor láthatnak a Spektrum nézői.

A csatornán a premiereken túl is számos műsor foglalkozik júliusban a világegyetemmel, így a nézők szinte minden nap találnak izgalmas tartalmat ebben a témában.

A Telekom Moziklub előfizetői a premiereket követő három hónapban a szolgáltatás kínálatában is elérhetik a filmeket.

Országos premierek a Spektrumon:

• Az Apollo-program

Premier: július 8. 21:00

• A Holdra szállás elfeledett hősei

Premier: július 12. 20:00

• Az amerikai űrprogram története

Premier: július 15. 20:00

• Az utolsó ember a Holdon

Premier: július 16. 20:00

• Az Apollo krónikák

Premier: július 17. 21:00

• Ember a Holdon

Premier: július 19. 21:00

• A Holdra szállás

Premier: július 20. 17:00

• A Hold foglyai: nácik a NASA-ban

Premier: július 20. 22:00

Még több kerékpárosverseny az Eurosporton

7 órája

Az Eurosport, az Amaury Sport Organisation (ASO) és az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által kötött megállapodás révén a Tour de France és a La Vuelta minden pillanata 2025-ig kizárólag az Eurosporton lesz követhető élőben.