2010. május 11.

Oszlást javasolnak

Adja vissza mandátumát a három közmédium kuratóriumi elnökségének valamennyi tagja – javasolták kedden e testületek elnökhelyettesei.

Adja vissza mandátumát a három közmédium kuratóriumi elnökségének valamennyi tagja – javasolták kedden e testületek elnökhelyettesei. A dolognak a praktikus mellett politikai oldala is akad. Különösen, hogy reform előtt áll a hazai közmédia-rendszer.

A péntekig még ellenzékinek számító pártok által delegált tisztségviselők szerint túlzás a negyvennél is több tag, holott a médiatörvény szerint egy-egy ilyen grémium akár nyolc emberrel is működhetne. Ahogy szerintük felesleges a rendserre költött – évi több százmilliós – summa is. Érvükben kivetnivalót nem találni, ugyanakkor, ha az – eddig nem nyilatkozó – többiek elfogadják a felvetést, az nagyban tágítja a leendő kormányoldal mozgásterét.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint ugyanis a parlament nem hívhat vissza tagokat, akik még akkor sem vesztik el mandátumukat, ha az őket delegáló frakció megszűnik. Azaz: szinte bármilyen körülmények között kitölthetik hivatali idejüket.

Ha tehát a teljes tagság lemond, az MDF-nek és az SZDSZ-nek nem lesz embere e testületekben. Márpedig ők korábban rendre a szocialisták – mint egyetlen kormánypárt – delegáltjaival szavaztak, általában kényelmes többséget biztosítva akár kétharmados döntéseknél is. (Bejöhet viszont legalább egy-egy taggal a Jobbik és az LMP. Feltéve, hogy nem ismétlődik meg az egy évtizeddel ezelőtti intermezzo, amikor a MIÉP az ellenzéki helyek felét kérte, a házelnök pedig – az oldalon belüli egyezséghiányában – csak a kormánypártok személyi javaslatait terjesztette a T. Ház elé.)

Ha viszont egyszerűen felduzzasztanák a három kuratóriumi elnökséget, azzal egy 2000-es alkotmánybírósági döntéssel menetelne szembe a parlament. A taláros testület ugyanis akkor mondta ki, hogy az elnökségben nem ülhetnek többen, mint a társadalmi szervezetek nevében választottakból álló civilek között. Márpedig az MTV-ben és a Magyar Rádióban 21-21, a Duna TV-ben 23 ilyen delegált van – ha pedig a frakcióvesztettek „függetlenként2 megtartásával próbálnák megoldani a helyzetet, bizony a maximális létszám fölé csúszna mindhárom fórum.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.