2014. április 11.

Otthonról mér vércukrot a Telemedicina

Forradalmasíthatja az orvosi ellátást az új mobiltechnológia.

A mobiltechnológia rohamos fejlődésének köszönhetően minden képzeletet felülmúló mértékben változhat meg a jövőben az egészségügyi ellátás gyakorlata. Az Uzsoki Utcai Kórház januártól októberig tartó kísérleti projektje is az információtechnológiai fejlődésnek köszönhetően valósul meg, amelyben a telemedicinás eszközökkel mért eredmények továbbítását Telenor SIM kártyák biztosítják.

Egy napjainkban készített kutatás rámutat arra, hogy egészségügyi panaszok, betegségek mindössze kevesebb, mint 10%-ában fordul orvoshoz a beteg, még akkor is, ha sokan félnek az esetleges szövődményektől. A legtöbben nem szeretnek orvoshoz járni, és gyógyszert sem akarnak szedni, de sokan időhiány miatt kerülik el az orvosi rendelőket. Mindemellett a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálok hazánkban, melyet tervszerű terápiával 21%-kal lehetne csökkenteni.

Az Uzsoki Kórházban megvalósuló projekt lényege, hogy az egyszerűbb orvosi vizsgálatok - mint szívhangfigyelés, vérnyomásmérés-, vércukorszint mérés - immár otthon is elvégezhető legyen. Jelenleg 80 telemedicinás készülék szerepel a programban, amelyben az összegyűjtött adatok a készülékbe épített Telenoros SIM kártyák és a Hipernet hálózat segítségével jutnak el az orvoshoz, jelentősen növelve ezzel a betegek komfort- és biztonságérzetét, illetve csökkentve a várakozási időket és a betegellátás költségeit.

A készülékek kezelése rendkívül egyszerű, legtöbb esetben az adattovábbítás automatikusan történik az orvos felé, így az egészségügyi ellenőrzés folyamatos. Illetve a beteg maga vagy aggódó hozzátartozója is figyelemmel kísérheti állapotának alakulását.

„Fel kell ismerni, hogy a népesség öregedésével egyre nagyobb az igény a hosszú távú beteggondozásra, ami az egészségügyre fordított költségek folyamatosan növekedésével jár. Azonban a mobileszközök rohamos elterjedésének egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a költségek jelentősen – akár több milliárd forintos nagyságrenddel - csökkenthetik a terheket és erőforrásokat szabadíthatnak fel. Rendkívül örülünk annak, hogy az utóbbi időben a telemedicina területe is jelentős fejlődésen megy keresztül. A távgondozásban szükséges alkalmazásokhoz kiváló mobilkommunikációs infrastruktúrával rendelkezünk, s ezáltal hozzájárulhatunk a magyar egészségügy korszerűsítéséhez” – mondta Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.