2018. november 07.

Pályázatot ír ki tényfeltáró újságírók számára a Transparency International

Az egymillió forinttal járó „Transparency – Soma” Díjat 2018 legkiválóbb tényfeltáró írásművének alkotója veheti majd át 2019. január 11-én.

A díjra pályázhat maga a szerző, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is.

A Soma-díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös József (Soma) emlékére 2001-ben. A díjátadóra minden évben január 11-én, Soma születésnapján kerül sor. A díj legfőbb célja, hogy támogassa azt a műfajt, melyben Soma a legaktívabb volt, az oknyomozó újságírást. A Transparency International Magyarország 2016-ban vette át a díj menedzselését, a díjat ma már „Transparency – Soma” díjként ítéljük oda. A TI – az átláthatóságért folyó és korrupció elleni tevékenysége részeként – három éve több programon keresztül támogatja a magyarországi tényfeltáró újságírást.

Ki jelölhető?

Tényfeltáró, valamely magyarországi társadalmi, politikai, illetve gazdasági visszásságra fényt derítő, megjelent vagy még publikálatlan újságcikk, vagy cikksorozat szerzője/szerzői.

Ki jelölhet?

Bárki. A díjra az azt elnyerni kívánó személy maga is pályázhat, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is.

Mit kell tartalmaznia a pályázatnak?

• A jelölés alapjául szolgáló írásművet Word formátumban;

• ha megjelent a cikk, akkor online médium esetében annak az elérhetőségét (linkjét), nyomtatott lap esetében pedig a megjelent cikket pdf formátumban;

• a jelölt nevét, elérhetőségeit, valamint a jelölő nevét és elérhetőségeit (e-mail cím, levelezési cím és telefonszám);

• ha a cikkel kapcsolatban helyreigazítási kérelmet nyújtottak be, akkor a pályázó köteles arról tájékoztatni a pályázat kiíróját.

Hová és milyen határidővel küldendő be a pályázati anyag?

E-mail cím: diana.sebestyen@transparency.hu

Határidő: 2018. december 1. 24. óra

Indexesek: Lesz másik!

1 napja

Az Index egyik felmondó újságírója, Kárpáti Márton osztott egy képet Facebook-oldalán vasárnap este, amit aztán a Távozó indexesek Facebook-oldal is közzétett: Lesz másik!