2014. január 29.

Pánafrikai hírcsatornát indít az Euronews

Másfél év múlva múlva kezdi meg adását az Africanews.

Másfél év múlva múlva kezdi meg adását az Africanews.

Másfél év múlva múlva kezdi adását az Euronews afrikai testvére, az Africanews. A projekt a Kongói Köztársaság köztelevíziójával együttműködésben valósul meg. Az első időszakban angol és francia nyelven, később a kontinens egyéb közvetítő nyelvein - portugál, arab, szuahéli stb. - sugározzák az adást. Az Africanews célja, hogy Afrika elsőszámú pánafrikai hírcsatornájává váljon. Székhelye Brazzaville-ben lesz, majd az egész kontinensen nyílnak regionális irodái.

Az Africanews az Euronews csatornával azonos szerkesztői chartát alkalmaz, ettől független megközelítés megvalósíulását várják. A két médium megosztja egymással a híreit. A közlés szerint az együttműködés célja, hogy "megadja Afrikának az őt megillető helyet a hírek világában, és hogy elérhetővé tegye a kontinens híreit a világ számára"

„20 évvel az Euronews indulása után először hozunk létre egy új, egyedülálló hírcsatornát. Az Euronews rendelkezik a szükséges tapasztalattal, elismertséggel és erőforrásokkal ahhoz, hogy a különböző kultúrák értékeinek és gazdagságának tiszteletben tartása mellett átadja a sikerhez vezető modellt. Most éppen ezt, a sokszínűség toleranciáján alapuló modellt szeretnénk megosztani Afrikával, az Africanews-on keresztül, amely a kontinens első független és többnyelvű pánafrikai hírcsatornája" - mondta Michael Peters, az Euronews vezére.

"Rendkívül ambiciózus stratégiai döntésünkkel nem egy afrikai ablakot nyitunk az Euronews-on belül - mint a nemzetközi hírcsatornák többsége -, hanem egy új, afrikaiak által az afrikai közönség számára működtetett pánafrikai médiumot hozzunk létre, amely szabadon hozza meg szerkesztőségi döntéseit. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a projekt végrehajtásában magunk mellett tudhatjuk Stephen Smith-t, Afrika kiváló szakértőjét. Stephen korábban két francia napilap, a Libération és a Le Monde afrikai hírekért felelős vezetője volt, most tanácsadóként segít nekünk és támogat minket az Africanews szerkesztőségének és stratégiájának kialakításában" - tette hozzá.

Ami az üzleti modellt illeti: az Africanews-on lesznek reklámok, szponzorációs lehetőségek is. Emellett a közlemény szerint a csatorna "fejlődése elősegítéséért bevonhat magán és állami partnereket, nevezetesen az afrikai regionális irodáinak kialakítása terén, valamint nyelvi kínálatának színesebbé tétele érdekében".