2010. november 20.

Pápai HD

Az év végén már nagyfelbontású (HD) minőségben sugározza műsorát a Vatikáni Televízió (CTV).

Az év végén már nagyfelbontású (HD) minőségben sugározza műsorát a Vatikáni Televízió (CTV).

A hivatalos indoklás – akárcsak a korábbi médiaszolgáltatási változások esetében – az volt, hogy a Szentszék halad a korral, és mindig nyitott az új technikák felé. A pár millió eurós pluszköltséget már csak azért is megfizetik, mert több televíziós csatorna is kérte: a mostaninál részletgazdagabb képet szolgáltassanak.

A 17 éve elindított, egy átlagos esztendőben mintegy 200 eseményt közvetítő csatorna mellett a fiatalokat megcélzó honlappal is előrukkol a közeljövőben a Vatikán, a Pope2You cím alatt.

A nagyközönség mellett a tömegtájékoztatási eszközöket és azok munkatársait is megszólítja a Szentszék: a katolikus média mindentudó szakmai telefonkönyvének elindítására vállalkozott az egyház; saját összegző portált indítottak társadalmi kommunikációjuk elősegítésére. Ennek eredménye a magát a katolikus tömegmédia online útmutatójaként aposztrofáló Intermirifica.net. Paul Tighe, a Társadalmi Kommunikáció Apostoli Tanácsának titkára egy interjúban arra emlékeztetett: a Szentszék 2006-ban már rendezett egy nagyszabású konferenciát a katolikus televízióknak, két évvel később pedig a rádióknak, tavaly a médiaügyekben érintett püspökök ültek össze, a következő lépés pedig a Nemzetközi Katolikus Sajtókongresszus lesz. Mindegyik rendezvény célja az ismeretek és tapasztalatok kölcsönös cseréje és a hálózatépítés volt.

 

Címkék: digitalizáció