2010. december 20.

Pápai netkarácsony

Az interneten, online élő adásban közvetíti a pápai szertartásokat karácsonyi időszakban a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ.

Az interneten, online élő adásban közvetíti a pápai szertartásokat karácsonyi időszakban a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ.

A smooth streaming-funkció lehetővé teszi, hogy a képminőség mindig a sávszélességhez igazodjon, így a közvetítés nem szakad meg a letöltés miatt. A sávszélesség bármilyen oknál fogva történő csökkenése ellenére a közvetítés folyamatosan nézhető. A mooth streaming lehető legjobb minőséget biztosítja a felhasználó rendelkezésére álló szolgáltatásoknak – internetes sávszélességnek, a komputer sebességének – megfelelően.

Újdonság, Európában pedig most először kerül sor arra, hogy élő hanggal és képsorokkal lehet követni a december 24-i, 25-i és január 1-jei pápai szertartásokat, hét világnyelven elhangzó kommentárral, a Vatikáni Rádió által kifejlesztett új, multimediális lejátszó segítségével. A silverlight-rendszerű lejátszóval a Vatikáni Rádió minden hullámhosszon hallgatható, továbbá követhetők a videohírek is, amelyeket on demand is le lehet tölteni – írja a magyar Kurír nyomán a Gondola.hu.

Portálunk még márciusban számolt be arról, hogy októbertől nagyfelbontású (HD) tévéműsorok készülnek a Szentszék médiaközpontjában. A Vatikán illetékesei szerint ennek nagy szerepe lesz az imázsformálásban. „Ez a lépés számunkra a pápa és a Vatikán imázsát terjesztő szolgálatunk szükséges fejlesztése” – nyilatkozta akkor Federico Lombardi, a szentszéki sajtószolgálat és a Vatikáni Televíziós Központ igazgatója.

Mint mondta, szeretnék az adót a haladás élharcosaként és a hivatkozási pontként szeretnék megtartani. A beszámoló szerint saját forrásokból és adományokból szerezték be a váltáshoz szükséges eszközöket. Az 1983-ban létrehozott pápai televíziós csatorna évente mintegy kétszáz eseményről, valamint az egyházfő összes utazásáról beszámol.