2010. április 28.

Papíron agonizál, monitoron dübörög

Mindinkább kihunyóba van az amerikai napilapok nyomtatott változata ránt a közérdeklődés, ugyanakkor online-fronton dübörögnek ezek a médiumok – tudható meg két, nemrégiben publikált kutatásból.

A print-recesszió alól csak a The Wall Street Journal kivétel, de az üzleti lap sikere ellenére is lesújtó a kép: az előző év utolsó és 2010 első három hónapjában átlagosan 8,7 százalékkal fogyott kevesebb a nyomtatott lapokból, mint egy esztendővel korábban. A Breitbart médiaügynökség adatai szerint a vasárnapi lapokat nem rendített meg ennyire az utóbbi egy év, de ezeknek is 6,5 százalékos visszaszorulást kellett elkönyvelniük. (Ezzel egy százalékponttal kisebb veszteséget kellett elkönyvelniük, mint a most zárultat megelőző féléves időszakban, amikor a hétköznapi lapszámokból 10,6 százalékkal vettek kevesebbet, mint egy esztendővel korábban.)
Kiugróan rossz hat hónapot zárt a San Francisco Chronicle (mínusz 23 százalék, 241 ezer példány), USA Today (14 százaléknyi veszteséggel 1,83 millió példány) vagy a The Washington Post (mínusz 13 százalék, 578 ezer példány). A USA Today lejtmenete elvette a példányszám-elsőséget az orgánumtól; helyére a fél százalékot javítva az időszakot 2,1 milliós átlag-példányszámmal záró The Wall Street Journal lépett.
Hétköznap 8,5. vasárnap 5,2 százalékkal fogyott kevesebb a The New York Times-ból, amely 951 ezer, illetve 1,38 milliós adattal zárt. Szakmai szervezetek ennek ellenére egészségesnek látják a piacot, megjegyezve, hogy a háromszázmilliós Amerikai Egyesült Államok lakosságának harmada ma is rendszeres lapolvasó, a példányszám-csökkenésnek pedig nem a közömbösség az oka, hanem az, hogy egyre több és többféle tartalom érhető el ingyen az interneten.
Ezt bizonyítja, hogy a Nielsen kimutatásai szerint minden eddiginél látogatottabbak az amerikai napilapok hírportáljai, amelyek 2010 első negyedévének egy átlagos hónapjában 74 és fél millió egyéni látogatóval (és 2,3 milliárd percen át böngészett 3,2 milliárd letöltött oldallal) számolhattak összesen, szemben a múlt év utolsó három hónapjának 72 milliós középértékével.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.