2010. február 19.

Pár vokson múlik Polyák elnöksége?

Szűk többséggel választhatja meg a törvényhozás jövő hétfőn a médiahatóság új elnökét – derül ki a Polyák Gábor csütörtöki jelölése utáni pártnyilatkozatokból. Kérdés csak az, hogy az eljárás mennyiben predesztinálja a későbbi történéseket.

A szocialisták és az MDF képviselői támogatják pajzsra emelését, az SZDSZ hétfői frakcióülésén dönt, míg a Fidesz és a KDNP nem Polyák Gábor személyét kifogásolja, hanem azt, hogy túlzottan rövid idő áll rendelkezésre szakmai előéletének megismerésére. A voksolások idején a parlamenti patkóban ücsörgők számát alapul véve az MSZP és a demokrata fórum biztosíthatja a szükséges többséget. Ezt valószínűsíti az is, hogy egy eleve vesztes meccsbe minden bizonnyal nem ment volna bele Sólyom László és Bajnai Gordon.
Kérdés azonban, hogy mennyire jó ómen, ha nem teljes egyetértésben szavaz neki bizalmat a T. Ház. Merthogy egy frissen felálló kormány, amelynek pártjai korábban egyetértettek a médiareform szükségességében a többi politikai erővel, minden bizonnyal sérelmezni fogja, hogy beleegyezése híján ültettek valakit a hazai rádiók és televíziók legfőbb törvényes felvigyázójának élére. Egy ilyen ellentét pedig beharangozója lehet az ORTT eljelentéktelenítésének.
Ami az utóbbi hónapokban némiképp meg is kezdődött, hiszen majdnem öt hónap telt el azóta, hogy Majtényi László bejelentette, hogy lemond az ORTT-elnökségről, s Polyák Gábor az első személy, akit jelölt a köztársasági elnök és a kormányfő. A több hónapos interregnum azt is jól megmutatta, hogy a testület remekül elműködik választott vezető nélkül. Addig ugyanis a tagok heti váltásban vezették az üléseket.
Az mindenesetre világosan látszik, hogy Polyák Gábor is óvatos: portálunk megkeresésére csütörtökön annyit mondott, elképzeléseiről – a testület szakmai alapú működtetésén túl – csak a hétfői parlamenti döntéshozatal után nyilatkozik.