Az idén Budapestre visszaköltözött Médiapiac-Kutatás-PR hármas konferencián ez alkalommal is több mint négyszázan vettek részt, média- és ügynökségi szakemberek, kutatók, és igen nagy arányban a megbízói oldal képviselői. A konferencia két napján hat szekcióban közel száz előadó lépett fel. A konferencia „a megbízó hangját” kereste és tolmácsolta a kölcsönös jobb megértés jegyében, a média-ügynökség-megbízó háromszögben.

Stílusos helyszínen, az egykori Sajtóház helyén működő Courtyard Marriott hotelben rendeztük meg az idei Médiapiac-Kutatás-PR nagykonferenciát. A rendezvényen a 100 legnagyobb hazai vállalat közül 40 vezetői képviseltették magukat az előadók között.

Az előadások nem csupán a jelenlegi gazdasági és médiahelyzetet vázolták, de áttekintették az elmúlt évtized hirdetői mozgásait, illetve kitekintettek a (közel)jövő technológiáira és fogyasztóira is.

A konferenciára időzítette nagy bejelentését a Nielsen Közönségmérés: az év második felétől Magyarországon is elérhető lesz a DAR, a Digital Ad Ratings, amely közös számot ad a reklámok televíziós és az online nézettségéről, ráadásul a már ismert tévés metrikák felhasználásával. Ehhez a panelt és az online mérést közös nevezőre kell hoznia az ügynökségnek, de tucatnyi piacon már működik a rendszer.

Az őszinte hangú kerekasztal-beszélgetések egyik visszatérő témája volt a párbeszéd iránti igény. Az ügynökségek saját tapasztalatukból arra hívták fel a figyelmet, hogy addig kell kérdezni az ügyfeleket, amíg a valós céljaik ki nem derülnek, míg utóbbiak a megbízói szempontok előtérbe helyezését kérték számon partnereiken. Az egyre innovatívabb és sikeresebb tartalmi együttműködések pedig a megbízó és a média közötti aktív párbeszédet követelik meg.

Az ügynökségek egyébként sincsenek könnyű helyzetben: többször is megkérdőjeleződött a szükségességük (elsősorban a kreatív oldalon), míg saját részről a szakértők, friss szakismeretek hiányáról beszéltek. Azt pedig a kutatók és a PR-esek is kiemelték, hogy a munkájuk anyagi elismertségének helyreállítása nélkül nem lesznek képesek az elvárt minőségű szolgáltatásokat nyújtani.

A hazai, illetve regionális és a multicégek között is kirajzolódott egy erős választóvonal: míg az utóbbiak esetében egyre gyakoribbak a központba összevont, akár mélyebb piacismeret nélkül születő döntések, az előbbi vállalati kör szorosabb kapcsolatot ápol a tulajdonosokkal és gyorsabb, rugalmasabb döntésekre képes – ezzel az ügynökségek és a médiumok szemében is felértékelődik.

 

A konferencia hangulatát képválogatással illusztráltuk a Médiapiac Facebook-oldalán. Az ünnepek után, valamint a Médiapiac 2017/5-6. számában jövünk a részletes konferencia-beszámolóval!