2011. április 21.

Pénzért olvashatnak netes híreket a szlovákok

A szlovák online média jelentős szereplői egyetértésre jutottak arról, hogy fizetőssé teszik a hozzáférést internetes tartalmaikhoz. Már tesztelnek.

A szlovák online média jelentős szereplői egyetértésre jutottak arról, hogy fizetőssé teszik a hozzáférést internetes tartalmaikhoz. A héten már meg is indult a rendszer kéthetes kísérleti tesztelése.

A NextBig és az Etarget állt élére a Piano névre keresztelt kezdeményezésnek, és a hírek szerint a szlovák média jelentősebb szereplői készek a csatlakozásra, jóllehet felmérések szerint az ország lakosságának a fele nem fogadná el az online tartalomfogyasztás fizetős rendszerét, ingyen szeretné továbbra is élvezni a cikkeket.

A tervek szerint 3 eurós havi díjért lehetne korlátlanul tájékozódni a neten az országban, és a rendszer májusban válna "élővé". Az általános tartalmú hírek azonban továbbra is ingyenesen állnának a felhasználók rendelkezésére. A fizetős tartalmak a tervek szerint mentesek lennének a hirdetésektől.

A vezető online portálok illetékesei szerint hosszú távon nem fenntartható állapot, hogy ingyen adják a lapok a híreiket. "A lakosságnak meg kell értenie, hogy értéket termelünk és ennek meg kell fizetni az árát" – hangsúlyozta az egyik cég szóvivője. A NextBig szerint az ötlet nem más, mint ami a kábeltévéseknél jelenleg is működik.

Hozzátették: Szlovákia számára a net terén  a fizetőkapus megoldás egyszerűbb, mint másutt, mert sokkal kevesebb tartalomszolgáltató van, mint egy nagy nyugati országban és a szlovák nyelvet csak az országban használják. A szomszédos piacon egyébként jelenleg két és félmillióan neteznek.