2019. január 30.

Pénzt ad tiniknek a Facebook

Nem hagyott fel a Facebook a konkurencia utáni közvetett kémkedéssel, azután se, hogy a Apple App Store kitiltotta az Onavo Protect appot, amivel a mobilos tevékenységét tudták titokban monitorozni - írja az Index.

A Techcrunch tényfeltáró anyaga szerint 2016 óta tartó adatgyűjtési programjában 13 és 35 év közötti felhasználók egy csoportjának fizet az oldal havi 20 dollárt, amiért cserébe egy másik, “Facebook Research” nevű appot kell telepíteni okostelefonjaikra.

Az app révén egy virtuális magánhálózathoz csatlakoznak a felhasználók, a Facebook pedig ennek köszönhetően gyakorlatilag minden adatforgalomhoz hozzáfér, amit a telefonjukon keresztül bonyolítanak. A Facebook Research app ugyanis rootjogokkal bír, azaz minden tevékenységet naplózni tud, és képes dekódolni és elemezni még a titkosított bejövő-kimenő adatokat is - írják.

Az izraeli Onavót 2013-ban vásárolta fel a Facebook, amelynek kezében valóságos virtuális kémmé vált az Onavo Protect: általa a Facebook hozzáfért – mégha csak aggregált és anonim formában is – az összes felhasználó adataihoz, átfogó képet kapva az emberek felhasználói szokásairól. A Facebook az adatokból ki tudta bányászni, hogy az emberek milyen appokat, milyen gyakran és milyen hosszan használnak, akár nemre vagy országra lebontva is, ezek alapján pedig fontosabb üzleti döntéseket hozhatott, a versenytársak kárára. Mindez persze nem volt törvénytelen, legfeljebb a piaci verseny szempontjából aggályos, aminek köszönhetően az Apple 2018 augusztusában törölte is az Onavo Protectet az App Store-ból, megfosztva ezzel a Facebookot egy jelentős adathalász területtől - teszik hozzá..

Címkék: média facebook index