2018. február 01.

Perelhető lehet az MTI Országos Sajtóosztálya

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint az Magyar Távirati Iroda Országos Sajtóosztálya (MTI OS) megtagadja a kormányt vagy közmédiát kritizáló közlemények egy részét - írta meg a hvg.hu

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint, a távirati iroda semmilyen jogi felelősséggel nem tartozik a döntéseiért.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ december 8-án vádakat megfogalmazó közleményt adott ki, amelyet az MTI OS is közölt, később pedig számos más orgánum is. A hvg.hu beszámolója szerint a közlemény hangvétele azért volt meglepő, mert korábban az MTI Orbán Viktorról, Habony Árpádról, Tiborcz Istvánról, Mészáros Lőrincről szóló közleményeket megtagadott azért, hogy ne sértsen személyiségi jogokat.

A bizottság ezért beperelte az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t. A sajtóiroda azzal védekezett, hogy nincs helyreigazítási kötelezettségük, mert a befutó híreket ők nem szerkesztik, jogszabály szerint pedig csak ebben az esetben lehet őket ilyen módon számon kérni. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék szerint a távirati iroda végez szerkesztést, ezért helyreigazításra kötelezhető. Tehát, ha az ítélet jogerőre emelkedik, az MTI-vel szemben fel lehet lépni.

A törvényszék egyúttal visszautasította a Helsinki Bizottság keresetét mondván, ezt a helyzetet megoldhatták volna azzal, ha cáfolatot tesznek közzé ezen a felületen. Január 23-án fordulatot vett az ügy, a bizottság megpróbálkozott azzal, hogy a cáfolatukat az MTI közölje, de ezt ők megtagadták, ezért fellebbeznek az első fokú ítélettel szemben.