2010. november 16.

Pesten tanácskoztak a kiadók

A magyar fővárosban konferenciáztak a hétvégén a kontinens legnagyobb kiadóinak képviselői. Új vezetőket is választottak.

A magyar fővárosban konferenciáztak a hétvégén a kontinens legnagyobb kiadóinak képviselői. Új vezetőket is választottak.

Ivar Rusdal, egy regionális norvég kiadó résztulajdonosa és vezérigazgatója lett az Európai Kiadók Szövetségének első embere – egy, szintén térségi médiában tevékenykedő német kollégától nyerte el a posztot.

A szervezet közgyűlése pénteken elfogadott állásfoglalásában Európa sajtószabadságának fontosságát húzza alá. Jelezve azt is, hogy földrészünk e téren igen jól fejlett alapokra építhet.

A dokumentumban hangsúlyozzák: csak akkor nőhet a lapok szerepe a demokratikus viták gerjesztésében és az elkötelezett polgárság építésében, ha minél több platformon jelenik meg szolgáltatásaival az ágazat. A nyilatkozat annak biztosítására hívta fel a magyar kormányt, hogy a folyamatban lévő médiatörvénykezés a deklarált célt, a demokrácia erősítését szolgálja.

Az ENPA 23 uniós tagállam, illetve Norvégia és Svájc –összesen 5200 országos, regionális és helyi lapját megjelentető – kiadóit fogja össze. Közleményük emlékeztet arra: naponta mintegy 150 millió újságot adnak el; ezeket körülbelül 300 millió ember olvassa a kontinensen.