2014. március 27.

Petícióznak az európai lapkiadók

A készülő uniós adatvédelmi rendelettel van gondjuk, mivel az a nem egyértelmű megfogalmazás miatt korlátozhatja a sajtószabadságot.

A készülő uniós adatvédelmi rendelettel van gondjuk, mivel az a nem egyértelmű megfogalmazás miatt korlátozhatja a sajtószabadságot.

Petíciót adott ki a készülő uniós adatvédelmi rendelethez kapcsolódóan az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), az Európai Napilapkiadók Egyesülete (ENPA), az Európai Kiadói Tanács (EPC) és az Európai Magazinkiadók Egyesülete (EMMA) - tájékoztatott a kezdeményezéshez szintén csatlakozott Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE). Mint írják: az aláírásokkal ellátott petíció az európai parlamenti képviselők elé kerül az adatvédelmi rendeletről való szavazás előtt.

A petíció oka az, hogy az adatvédelmi rendelet legújabb tervezetéből kikerült az a rendelkezés, amely engedélyezné a tagállamoknak, hogy az újságírás - és ezzel összefüggésben a véleménynyilvánítás szabadsága - érdekében külön nemzeti jogszabályban tegyék lehetővé - egyéb törvényes garanciák megléte mellett - a személyes adatok hozzájárulás nélküli kezelését. Az EFJ aggódik, hogy az újságírók tevékenységét az ilyen felhatalmazás hiánya korlátozni fogja, mert a cikkeikben nem használhatnak majd személyes adatokat, nem nevezhetnek néven személyeket az érintettek előzetes hozzájárulása, vagy az erre lehetőséget adó nemzeti jogszabályok hiányában.

A közlés szerint a kiadói és újságírói szervezetek által kritizált 80. cikkely nem önmagában korlátozza a sajtószabadságot, hanem a nem egyértelmű megfogalmazás révén ad lehetőséget olyan értelmezésekre, amelyek a hatályba lépést követően már akadályozhatják azt, és felmerül a veszély, hogy a személyes adatok nem lesznek szabadon kezelhetőek újságírás céljából.A kezdeményezéssel tehát világosabb megfogalmazást szeretnének elérni, a petíció itt érhető el, ehhez április végéig lehet csatlakozni.