2012. április 26.

Picit csökkent a tévézésre fordított idő

Az összes vizsgált célcsoportban néhány perces változás látható, egyedül a kereskedelmileg kiemelt 18-49 tartotta magát 2012 első negyed évében.

Az összes vizsgált célcsoportban néhány perces változás látható, egyedül a kereskedelmileg kiemelt 18-49 tartotta magát 2012 első negyed évében. A két nagy országos kereskedelmi tévé együttes közönségaránya csökkent, míg a közmédiáé és az általános szórakoztató csatornáké nőtt a teljes lakosság körében.

Napi átlagban 2 percet csökkkent 2011 ugyanezen időszakához viszonyítva a tévénézésre fordított idő a teljes lakosság (4+) körében - derül ki a Nielsen Közönségmérés 2012 első negyedévi adataiból. A 4-17 évesek 6 perccel tévéztek kevesebbet, így az ő átlagos napi nézési idejük 205 perc volt az első három hónapban. Meglepő módon az igazi nagy tévéző 50 év felettiek is csökkenést produkáltak, igaz a 413 percről 411 percre változó átlagos napi tévénézési idő még mindig nagyon magas. Nem történt viszont változás a 18-49 évesek körében: ők 2011 és 2012 elő negyedévében is napi átlag 266 percet ültek a képernyő előtt.

Az egyes csatornatípusok közönségarányát tekintve az egyik látható tendencia, hogy a két országos kereskedelmi tévé, azaz az RTL Klub és a TV2 együttesen csak 34 százalékot hasított ki a 4 évesnél idősebbek körében, szemben az egy évvel korábbi 40,8 százalékkal. Eközben erősödtek a közszolgálati csatornák, ezek közönségaránya 11,5-ről 13,8 százalékra változott. Szintén erősítettek az általános szórakoztató csatornák, 12,7 százalékról 14,8 százalékra.

Listaáras költés alapján a legnagyobb hirdető ezen időszakban a Reckitt Benckiser volt, melyet az Unilever és a Procter & Gamble követett. Érdekes, hogy a harmadik helyezettnél a helyezés csökkenéssel párosult, míg a másik két éllovas, főleg az Unilever növelte a költését, legalábbis listaáron. A GRP alapján összeállított listában az Unilever volt az első, melyet a Procter&Gamble és a Ferrero követett.

A teljes adatsor elérhető alább a kapcsolt dokumentumban.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.