2013. január 21.

Picit kevesebbet tévéztünk

Aggódniuk persze nem kell a tévépiaci szereplőknek: így is átlagosan 4 óra 57 percig ültünk a képernyő előtt 2012 negyedik negyedévében.

Aggódniuk persze nem kell a tévépiaci szereplőknek: így is átlagosan 4 óra 57 percig ültünk a képernyő előtt 2012 negyedik negyedévében.

A 4 évnél idősebbek átlagosan napi 4 óra 57 percet tévéztek 2012 negyedik negyedévében - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Ez 3 perccel kevesebb, mint az egy évvel korábbi érték. Szintén csökkenés látható a gyerekek (4-17 évesek) körében: ők 3 óra 14 percet tévéztek, ami 12 perccel marad el az egy évvel korábbi értéktől. A 18-49 évesek átlagosan 4 óra 11 percet - éves összehasonlításban 2 perccel kevesebbet - ültek a képernyő előtt. Egyedül az 50 évnél idősebbek körében nem történt változás: ők pontosan annyit - 6 óra 29 percet - tévéztek, mint egy évvel korábban.

A viszgált időszakban az országos kereskedelmi csatornák, azaz az RTL Klub és a TV2 együttes közönségaránya a teljes népességen belül 34,7 százalék volt, míg az általános szórakoztató csatornák 15,5 százalékot tudhattak magukénak. Ha a 2012 negyedik negyedévi értéket az egy évvel korábbihoz hasonlítjuk, akkor az országos kereskedelmi tévék esetében 2 százalékpontos csökkenést, az általános szórakoztató csatornáknál pedig ugyanilyen mértékű növekedést látunk.

A közszolgálati csatornák részesedése a nézett időből 13,4 százalék volt, azaz gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban (13,5%). Eközben a filmcsatornáké 8,2%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,8%, a gyerekcsatornáké 4.7%, a hírcsatornáké 4,3%, a zenecsatornáké és a sportcsatornáké egyaránt 2,3%, az életmódcsatornáké pedig 1,8% volt 2012 negyedik negyedévében.

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedés aránya az egyes műsortípusok esetében eltérő. A mozifilm műsoridőből való részesedése csupán 10,2% volt a vizsgált időszakban, míg a műsorfogyasztásnak a 18,6 százalékát tette ki ez a műsortípus. Emellett műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál az információs műsorok, a hírműsorok és a nem zenei szórakoztató műsorok esetében.

Ellenkező irányú eltérés tapasztalható a művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsortípus esetében: míg a műsoridőnek 13,2 százalékát, addig a fogyasztásnak csak 3,6 százalékát tették ki az ide tartozó műsorok. A műsoridőből való részesedésnél alacsonyabb volt a fogyasztásból való részesedése a sportműsoroknak, valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípusnak. A műsorok iránti kereslet és kínálat nem tért el jelentősen a nem zenés fikció, a zenei és a vallási műsortípusok esetében.

A napi fogyasztási cikkeket hirdető cégek negyedik negyedéves listaáras reklámköltése alapján felállított rangsort a Procter&Gamble vezeti közel 8,1 milliárd forinttal. A második helyen a Reckitt Benckiser áll 7,3 milliárd, a harmadikon pedig a L’Oreal 5,2 milliárd forinttal. A toplista első három helyezettjére egyaránt jellemző, hogy az előző év ugyanezen időszakához képest magasabb volt a reklámköltése 2012 negyedik negyedévében. A GRP szerinti rangsort is a Procter&Gamble vezeti, a második a L’Oreal, a harmadik helyen pedig a Spar Magyarország áll.

 

Grafikonok, ábrák alább a kapcsolt dokumentumban!