2013. július 31.

Pillanatkép az analóglekapcsolás előtt

Július végén 285 ezer magyar háztartás rendelkezik csak analóg földi vétellel, ebből 115 ezret érint a lekapcsolás első hulláma. Nielsen-adatok.

Július végén 285 ezer magyar háztartás rendelkezik csak analóg földi vétellel, ebből 115 ezret érint a lekapcsolás első hulláma. A televízió közönségén belül a digitális földi vétellel rendelkezők aránya a hó végén már meghaladta a csak analóg földi vétellel rendelkezők arányát - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

7 százaléknál van csak analóg földi vétel

2013. július utolsó vasárnapján, az analóg földi vétel lekapcsolásának első hulláma előtt három nappal 285 ezer háztartás rendelkezett csak analóg földi vétellel Magyarországon, ez az összes televíziós háztartás 7 százalékának felel meg - derül ki a Nielsen Közönségmérés összefoglalójából.

Az első lekapcsolási hullám által érintett 14 megyében összesen 115 ezer háztartás nem rendelkezett az analóg földin kívül más vételi móddal, így ők azok, akik várhatóan július 31-én elveszítik televíziós vételi lehetőségüket. A három országos földi sugárzású csatorna közönségének átlagosan 21 százaléka rendelkezett csak analóg földi vétellel 2013 júliusában.

 

Sokszínűség a vételi platformok terén

A vételi platformokat tekintve igen sokszínű a jelenlegi magyar televíziós piac. 7 százalékra apadt a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya, 10 százalékban pedig a digitális földi a legjobb vételi mód. A családok 35 százalékának analóg kábel, 23 százalékának előfizetéses digitális műhold, míg 25 százalékának digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb vételi lehetőséget.

Jelentősen változott július folyamán a televíziónézés összetétele vételi platform szerint. Május-június során a közönségnek még 10 százalékot meghaladó részét tették ki a csak analóg földi vétellel rendelkező nézők, ám július utolsó hetére ez az arány 7% alá csökkent. A digitális földi vétellel rendelkezők közönségaránya ezzel ellentétes irányban változott: a május-júniusban jellemző 5% körüli arányuk július utolsó hetére már közel 9%-osra bővült a teljes tévénéző közönségen belül.

2013 júliusában a teljes népesség körében 35% volt a három országos földi adó részesedése a teljes tévénézési időből, ugyanakkor a valamely (akár analóg, akár digitális) földi vétellel rendelkezők körében ez az arány elérte a 74 százalékot. Ezen belül a digitális földi vétellel rendelkezők a televíziónézéssel töltött idejük 58 százalékát fordították az országos földi adók nézésére, míg a csak analóg földi vétellel rendelkezők körében ez az arány 89%.

 

Észak-Alföldön kell a legjobban figyelni

A csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya nagy szórást mutat a lakóhely településtípusa, régió és a háztartás taglétszáma szerint. Budapesten és a megyei jogú városokban az átlagos 7 százaléknál jóval alacsonyabb, míg az egyéb városokban és településeken ennél magasabb a csak analóg földi vétel aránya. Az ország statisztikai régiói közül Észak-Alföldön kiemelkedően magas, 17% a más vételi móddal nem rendelkező háztartások aránya, emellett az észak-magyarországi régióban is magasabb az átlagnál. Ezzel szemben Közép-Dunántúlon már alig található olyan háztartás, amely csak analóg földi vétellel rendelkezne. A háztartás taglétszáma szerinti csoportok közül az 1 fős háztartásoknak 10 százaléka, míg a több fős háztartásoknak a 6 százaléka rendelkezik csak analóg földi vétellel.

 

Sokat tévézik mindenki

2013 júliusában a teljes népesség átlagosan 4 óra 16 percet fordított tévénézésre egy nap. A csak analóg földi vétellel rendelkezők fordították a legtöbb időt naponta televíziózásra, átlagosan 4 óra 36 percet. Valamivel átlag feletti még az előfizetéses digitális műholddal rendelkező, az analóg kábeles, és a digitális földi vétellel rendelkező háztartások napi tévénézési ideje. A legkevesebb időt a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 3 óra 53 percet.

 

Átalakították a támogatások a demográfiai viszonyokat

A digitális földi és a csak analóg földi vétellel rendelkezők demográfiai profiljában markáns eltérések figyelhetők meg a lekapcsolás előtt, ennek alakulásában bizonyára szerepet játszott a digitális vételi módok rászorultsági alapon történő állami támogatása is.

A csak analóg földi vétellel rendelkezők körében július végén már alacsonyabb volt az 50 év felettiek aránya, mint a digitális földi vétellel rendelkezők körében, továbbá a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások 27 százalékában él 14 év alatti gyerek a családban, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány mindössze 15%.

A csak analóg földi vétellel rendelkező személyek több mint fele ugyanakkor még mindig a legalacsonyabb (E) vásárlóerő-kategóriába tartozik, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány jóval kisebb, közel egyharmad. A D vásárlóerő-kategória aránya hasonló, míg az A, B és C kategóriák aránya a digitális földi vétellel rendelkezők körében magasabb.

 

További részletek elérhetőek alább a kapcsolt prezentációban.