2013. szeptember 10.

Pillanatkép az analóglekapcsolás első hulláma után

3 százalékra apadt a kizárólag analóg földfelszíni vétellel tévéző háztartások aránya, derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

3 százalékra apadt a kizárólag analóg földfelszíni vétellel tévéző háztartások aránya, derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

3 százalék tévézik analóg földi vétellel

Augusztus végén már csak a magyar háztartások 3 százaléka tévézett kizárólag analóg földi vétellel - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Ez 122 ezer háztartást jelent, és ötödannyi, mint egy évvel korábban.

Eközben 3 százalékra emelkedett az előfizetéses digitális földi vétel aránya, emellett 9% az előfizetés nélküli digitális földi vételi módé. A családok 35 százalékának analóg kábel, 24 százalékának előfizetéses digitális műhold, további 25 százalékának pedig digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb vételi lehetőséget.

 

Átalakult a nézői összetétel

Jelentősen változott a nyár folyamán a televíziónézés összetétele vételi platform szerint. Május-júniusban a közönségnek még 10 százalékot meghaladó részét tették ki a csak analóg földi vétellel rendelkező nézők, ám augusztus utolsó hetére ez az arány 4 százalék alá csökkent.

A digitális földi vétellel rendelkezők közönségaránya ezzel ellentétes irányban változott: a május-júniusban jellemző 5 százalék körüli arányuk július utolsó hetére megduplázódott és átlépte a 10 százalékot.

 

Az analóg kábelesek tévéznek a legtöbbet

2013 augusztusában a teljes népesség átlagosan napi 4 óra 26 percet fordított tévénézésre. A legtöbb időt az analóg kábelesek fordították naponta televíziózásra, átlagosan 4 óra 36 percet. Valamivel átlag feletti ezen kívül a csak analóg földi vétellel rendelkező, az előfizetéses digitális műholddal rendelkező és a digitális földi vétellel rendelkező háztartások napi tévénézési ideje is.

A legkevesebb időt a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 4 óra 5 percet.

 

Ilyen a digitális földi vétellel rendelkezők profilja

2012. és 2013. augusztus 31-e között jelentős változáson ment át a digitális földi vétellel rendelkezők szocio-demográfiai összetétele. Az egy év alatt több mint duplájára bővült csoportban lényegesen emelkedett a 60 év felettiek aránya: míg 2012. augusztus végén 27 százalékuk tartozott ebbe a korcsoportba, 2013. augusztus végén 37 százalékuk.

Vásárlóerő szerint az alacsonyabb státuszúak aránya növekedett látványosan: egy évvel korábban 22% volt a legalacsonyabb státuszt jelentő E kategória aránya és 19% a D-é, az analóglekapcsolás első hullámát követő hónap végén 32 százalékra nőtt az E és 35 százalékra a D kategória aránya a digitális földi vétellel rendelkezők körében.

Egy évvel korábban a vizsgált csoport 24 százalékánál volt 14 év alatti gyermek a családban, míg 2013. augusztus végén ez az arány 8 százalékponttal alacsonyabb.

 

További részletek alább a kapcsolt dokumentumban.