2011. augusztus 10.

Pofon a Samsungnak

Egy az Apple-nek kedvező bírósági döntés nyomán azonnali hatállyal le kell állítani a Galaxy Tab 10.1 értékesítését az Európai Unióban.

Egy az Apple-nek kedvező bírósági döntés nyomán azonnali hatállyal le kell állítani a Galaxy Tab 10.1 értékesítését az Európai Unióban.

A Düsseldorfi Kerületi Bíróság első körös döntése alapján Hollandia kivételével egyik uniós piacon sem lehet a Samsung Galaxy Tab 10.1-et értékesíteni, mivel helyt adtak az Apple keresetének. Steve Jobs cége azért perelte be az androidos táblagépek vezető gyártóját, mert szerintük szolgaian lemásolta az iPad-et, és számos ponton megsértette a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait - írja a CNNMoney.

A portál szerint a jogsértés minden egyes alkalommal 250 ezer eurójába kerülhet a Samsungnak, és a cég vezetősége a börtönt is kockáztatja. Így aztán a polcokról azonnal lekerülnek a táblagépek. A brit piacon nemrég árusítani kezdett Galaxy Tab 10.1 állítólag a leggyorsabban fogyó táblagép volt az iPad2 után.

Az Apple-nek több, hasonló értelmű keresete van folyamatban a világ különböző pontjain, ám azt nem tudni, hogy ez a döntés milyen hatással lesz azokra a perekre. Mint a CNNMoney felhívja a figyelmet, nem mindenhol olyan szigorúak a vonatkozó szabályok, mint a németeknél. A pofon minden esetre nem jött jól a Samsungnak és az Android platformnak sem.

Ezzel együtt a helyzet még változhat. A Business Insider szakírója kifejti (a cikken kívül egy blogposztban is): a német bíróság az ilyen esetekben szokásos eljárásnak megfelelően még nem is hallgatta meg a Samsungot. Az eset tehát nincs lezárva, további körök jöhetnek, s a döntés még változhat. Ráadásul a tiltást a németeknél tudják csak azonnal érvényesíteni, a többi EU-s piacon még kellhet egy-egy helyi jóváhagyás, még ha formális is.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.