2012. július 13.

Politikusok médiahasználata

Gazdaságpolitika, közlekedési balesetek, erőszakos bűncselekmények - toptémák júniusban.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről, közlekedési balesetekről és erőszakos bűncselekményekről szóltak leggyakrabban a hírek júniusban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint.

A politikusok médiahasználatáról szóló jelentésből kiderül: az m1 esti Híradójában a kormány csaknem 8 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott a politikai szereplők között, a Fidesz további 53 százalékhoz, a KDNP majdnem 5, az MSZP több mint 12, a Jobbik több mint 7, az LMP majdnem 11 százalékhoz, míg a Demokratikus Koalíció politikusait is magába foglaló függetleneknek a politikai szereplési idő 4 százaléka jutott.

Az RTL Klub Híradójában, júniusban a kormány 10,5 százalékos arányban szerepelt a politikára szánt műsoridőn belül, a Fidesz csaknem 60, a KDNP másfél, az MSZP több mint 18, a Jobbik 3 százalékban, az LMP pedig csaknem 8 százalékban.

A TV2 Tények című műsora a politikai híranyagai között 10 százalékban a kormányról számolt be, 56 százalékban a Fideszről, 5 százalékban a KDNP-ről, 19 százalékban az MSZP-ről, 4 százalékban a Jobbikról és 6 százalékban az LMP-ről.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban 212 alkalommal szerepelt a hírekben, 132-szer meg is szólalt, míg Semjén Zsolt, a KDNP elnökéről 21 alkalommal szólt hír. Mesterházy Attiláról, az MSZP elnökéről 33 alkalommal, Vona Gáborról (Jobbik) 14-szer, Jávor Benedekről, a LMP frakcióvezetőjéről 29 alkalommal.

A Fidesz politikusai közül Orbán Viktor után a legtöbbet Varga Mihály szerepelt, őt követte Rogán Antal, Matolcsy György és Kövér László. A KDNP-ből a legtöbbet Hoffmann Rózsa jelent meg a hírekben, majd Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rétvári Bence és Soltész Miklós.

Az MSZP sorrendje: Mesterházy Attila, Szekeres Imre, Hiller István, Burány Sándor és Józsa István, a Jobbiké pedig Volner János, Vona Gábor, Szávay István, Z. Kárpát Dániel és Balczó Zoltán. Az LMP legtöbbet szerepeltetett politikusai Jávor Benedek, Vágó Gábor, Schiffer András, Szabó Rebeka és Karácsony Gergely, míg a Demokratikus Koalícióé Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika és Élő Norbert.