2011. február 10.

Postán kell regisztrálniuk a netes kiadványoknak

Közzétette az NMHH az online tartalomszolgáltatók regisztrációs űrlapját, de azt nem lehet neten beküldeni, hanem postán várják Szegedre.

Közzétette az NMHH az online tartalomszolgáltatók regisztrációs űrlapját, de azt nem lehet neten beküldeni, hanem postán várják Szegedre.

Már letölthető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról az online sajtótermékek nyilvántartásba vételéhez szükséges nyomtatvány. 2011. június 30-ig kell mindazoknak a hírportáloknak és internetes újságoknak a bejelentkezniük, amelyek szerkesztőségi felelősség mellett gazdasági szolgáltatásként nyújtják a tartalmat.

A nyomtatott sajtótermékek nyilvántartását viszont csak 2012. január 1-jétől veszi át az NMHH, addig ezt a feladatot továbbra is a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) látja el. A június 30-i bejelentési kötelezettség viszont a törvény hatálybalépésekor már működő print termékekre is vonatkozik, csak egyelőre másik hivatalnál kell regisztrálni. Ha egy cégnek van online és print kiadványa is, mindkettőt be kell jelentenie a megfelelő helyen.

A regisztrációs kötelezettségüket nem teljesítők előbb felhívást kapnak, majd határozatban kötelezi őket az NMHH. A kötelezettség nem vonatkozik a magán jellegű site-okra és blogokra. Persze annak megállapítása például, hogy egy tanácsadó nem direkt üzletszerzésre irányuló szakmai blogja "gazdaságilag motivált"-e, elég nehezen megállapíthatónak tűnik. Itt egyébként még nem lefutott a vita, legalábbis június 30-ig.

A netes kiadványok között - túl azon a régóta tartó vitán, hogy a médiatörvény hatálya kiterjedhet-e egyáltalán az internetre és hogyan - az keltette az NMHH bejelentése kapcsán a legnagyobb sokkot, hogy nem lehet online regisztrálni. A formanyomtatványt kitöltve, cégszerű aláírással Szegedre kell postázni.

Címkék: médiahatóság nmhh