2010. december 02.

Pozsony összevon

A közszolgálati Szlovák Televízió és Szlovák Rádió külön-külön működve végnapjait éli. Januártól ugyanis társul a két médium – írja a Népszava.

A közszolgálati Szlovák Televízió és Szlovák Rádió külön-külön működve végnapjait éli. Januártól ugyanis társul a két médium – írja a Népszava.

Így Szlovákia Rádió és Televízió (RTS) néven létrejön egy közös cég. Erre a parlament kedden bólintott rá, amikor a honatyák gyorsított eljárásban elfogadták a két közszolgálati média összevonásáról szóló jogszabályt.

A közös intézményt ideiglenesen vagy a jelenlegi tévéigazgató, Stefan Niznansky vagy pedig a rádió igazgatónője, Miroslava Zemková irányítja majd. Hogy ki lesz a megbízott, arról Richard Sulík házelnök dönt. Az RTS közös vezérigazgatóját aztán a parlament fogja megválasztani (a testület is hívhatja vissza), mégpedig öt évre. Az új vezérigazgató havi keresete a szlovákiai átlagkeresetnek - ami jelenleg bruttó 780 euró - a kilencszerese lesz. Az intézmény működését kilenctagú tanács fogja figyelemmel követni. A tagok közül hárman-hárman tévé- és rádiószakértők lesznek, továbbá két közgazdászt és egy jogászt jelölnek a testületbe. A tanácstagokat szintén a törvényhozó testület választja majd - őket hat évre úgy, hogy minden két évben három tag cserélődni fog.

Daniel Krajcer kulturális miniszter, a javaslat beterjesztője elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek számára készült műsorok sugárzására az arra kialakított önálló szervezeti egységek külön struktúrát dolgoznak majd ki. Krajcer szerint az egész átalakítási folyamat mintegy három évig is eltarthat. A közszolgálati rádiós és televíziós üzembetartási díjakat 2012. január elsejétől törlik el.