2010. november 23.

Prémiumot ígér a Duna TV

Az új prémiumkategóriás művészeti csatorna fontos társadalmi küldetést teljesít majd - ígéri a Duna Televízió vezérigazgatója.

Az új prémiumkategóriás művészeti csatorna fontos társadalmi küldetést teljesít majd - ígéri a Duna Televízió vezérigazgatója.

Valóban egyetlen hírcentrumban készülnek majd a jövőben a közmédiumok hírei - de ez csak annyit jelent, hogy a tényanyagokat egy helyről szerzik be a médiumok, felszámolva ezzel az eddigi párhuzamosságokat - nyilatkozta Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió frissen megválasztott vezérigazgatója a csatorna Közbeszéd című műsorában hétfő este. A televíziós vezető úgy látja: a közmédiumoknak az eddiginél jobban össze kell hangolni működésüket, amihez a jövőben kiszámítható, normatív alapú finanszírozásra számíthatnak. A Duna Televíziót egy prémium közéleti és egy magas kultúrát sugárzó tematikus csatorna együtteseként képzeli el – mondta a saját maga által vezetett csatornán.

Ha elfogadják a médiatörvény ma nyilvánosságra került tervezetét, attól kezdve mindenki számára világos lehet, miként alakul át a közszolgálati média; hogyan lesz hatékonyabb, miként tud több hírt jobb minőségben szállítani, illetve hogyan jut több pénz, forrás - közte emberi erőforrás is - a műsorkészítésre - nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Ókovács Szilveszter. A Duna Televízió vezérigazgatója megerősítette: valósak azok a sajtóban megjelent információk, miszerint a közszolgálati média hírei a nemzeti hírügynökséghez telepítendő hírcentrumban készülnek majd. A vezérigazgató úgy érvelt: mégiscsak nehezen tartható állapot, hogy például egy minisztériumi sajtótájékoztatóra kivonul négy stáb; az MTI-től, a Magyar Rádiótól, a Duna Televíziótól és az MTV-től is egy-egy. "Nagyjából ugyanazon vágóképeket veszik fel, kicsit talán más szavakat használnak, s mire a vágószobákban estére elkészül az anyag, lehet, hogy húsz vagy harminc ember kezén ment át. És ugyanaz a hír született belőle. Az állami médiarendszernek nem tiszte, hogy különbözőképpen próbálja meg bemutatni egy-egy hír tényanyagát - ráadásul nem is tudja, hiszen ugyanott jártak a stábok. Ez innentől kezdve felesleges párhuzamosság" - szögezte le Ókovács Szilveszter.

A közmédiumoknak működésük során egymásra is tekintettel kell lenniük a jövőben; az egymást metsző működés helyett már eddig is nagy szükség lett volna a komplementer működésre - hangzott el a beszélgetésben. "Ne vágják el egymást híradók; az állami médiumok két sportműsora ne ossza meg nézőket; úgy fussunk kötelékben, hogy az állami adófizetői forintokért az állampolgár valóban többet kapjon és ne neki kelljen szortíroznia. Inkább a kereskedelmi médiumoktól próbáljuk őket átcsábítani, semmint egymástól" - szögezte le Ókovács Szilveszter, hozzátéve: a négy közmédium vezérizgatóját "együttműködésre nevezték ki". A hírekben közösek lesznek az alapok, a médiumok céljait is egyeztetni kell a jövőben. A forint tízmilliárdokért pedig olyasmit kell nyújtani, amit valóban néznek is, a nézettséget pedig kellő sokszínűséggel lehet kiváltani - olvasható az interjú összefoglalójában.