2015. február 11.

Programozott print-vásárlást kínál a Time

Az első hirdető a Target volt, médiaügynökségük, a Haworth intézte a vásárlást. Nem spórolás a cél, hanem az emberi erőforrás hatékonyabb használata.

A People, a Time, a Sports Illustrated és az InStyle kiadója a digitális felületeken már bevett vásárlási módszert kiterjeszti print felületeire is.

Az amerikai digitális piac immár 55 százaléka – az eMarketer becslése szerint idén mintegy 15 milliárd dollárnyi hirdetés – már programozott vásárlási megoldásokon keresztül bonyolódik. A Time Inc. magazinkiadó most az online felületeken használt technológiát kiterjeszti print megoldásaira is.

A megoldással elsőként élő Target kiskereskedelmi lánc médiáért és vendégelégedettségért felelős senior alelnöke, Kristi Argyilan elmondta, hogy az automatizált piacterek használata számukra stratégiai cél, az ennek eredményképpen felszabaduló munkaerőt ugyanis egyedi tartalomintegrációs feladatokra tudják fordítani. Ebbe a folyamatba jól illeszkedik a printtel való kísérletezés is.

Számos iparági vezető ugyanakkor attól tart, hogy a programmatic kapcsán online tapasztalható negatív folyamatok a nyomtatott sajtót is elérhetik. Álláspontjuk szerint a folyamat, amely eleinte a felesleges inventorytól történő megszabadulásól szólt, lehetővé tette a hirdetőknek, hogy egyes fogyasztói szegmenseket nyomott áron érjenek el. Mivel a print hirdetések költségstruktúrája más, ezen a területen különösen érzékeny hatása lehet az árak esetleges csökkenésének.

Andy Blau, a Time Inc. reklámértékesítésért felelős vezetője szerint ettől nem kell tartani a prémium tartalomgyártók esetében: az ő privát digitális piacterükön például az elérhető adatok és a jobb célzás az ügyfelek haszna, miközben minimumárak megadásával veszik elejét annak, hogy túl olcsón keljenek el a felületeik.

A MediaMath hirdetéstechnológiai cég bevonásával fejlesztett print-programmatic platformjuk nagyon hasonlít ahhoz, amelyet a Time Inc. a digitális reklámok kiszolgálására használ. A hirdetők kiválaszthatják, milyen célcsoportot szeretnének elérni (jelenleg a luxus, nők, férfiak, életstílus és üzlet/pénzügyek szerepel a kínálatban, de ezt bővíteni tervezik), de azt nem tudják, mely magazinokban fog pontosan megjelenni a hirdetésük. Arra is lehetőség van, hogy meghatározott szerkesztőségi tartalmak közelében helyezzék el a reklámokat, ez azonban külön tárgyalásokat is igényelhet. A digitális piachoz hasonló részletes közönségadatokat a print programmatic egyelőre nem tud szolgáltatni, de Blau szerint már ennek megoldásán is dolgoznak. A vezető azt is elmondta: a lépéssel náluk sem az értékesítői csapat leépítése a cél, hiszen a programozott vásárlás nem tud megoldást kínálni a nagy ötletek több platformon történő megjelenítésére.

Forrás: AdAge: Well, This Is Different -- Time Inc. Now Se