2010. április 13.

Pulitzer-derbi: Post-Times: 4-2

Két öreg motoros a díjeső kellős közepén. De azért újdonsággal is szolgált az idei Pulitzer-átadó.

A The Washington Post négy, a The New York Times két Pulitzer-díjat nyert az idén a tavalyi év kimagasló tényfeltáró újságírói teljesítményeit díjazó elismerésből. Előbbi vitte el a pálmát a nemzetközi híradás, a riport, a kommentár és a kritika kategóriában, míg a vetélytárs a belföldi és a magyarázó hírek mezőnyében diadalmaskodott. A NYT a mostani szürettel 103-ra növelte díjai számát.
A Manhattanből 2007 óta oknyomozó ProPublica lett az első olyan nonprofit internetes hírszolgálat, amely elnyerte az elismerést. Mégpedig egy olyan szériával, amelyben a 2005-ös Katrina hurrikán idején egy New Orleans-i kórházban életről és halálról döntő orvosokat mutatott be.
A hagyományokhoz híven a Columbia Egyetemen, neves újságírók és médiaszakemberek döntése nyomán kiosztott díjakhoz tízezer dollárral kibélelt boríték jár – kivételt csak a közszolgálati kategória jelent. Ott csak aranyérem dukál, amit az idén egy virginiai városka, Bristol lapja kapott, a Herald Courier. A nem egészen harmincezer példányban elkelő lap a helyi farmerek gázkitermelési járadéka körüli visszaélésekről tudósított oly pontossággal éss vehemenciával, hogy a parlament alsóháza végül korrigálta a hatályos szabályozást.
Lemaradt viszont a nyertesek listájáról a National Enquirer bulvárlap, amelyeddig ugyan sokkal többet tett a végletesen elhízott csecsemőkről szóló sztorik és a Földre látogató űrlények ismertté tételéért, mint az oknyomozó újságírásért. Csakhogy ez az orgánum dobra fel korábban John Edwards szenátor (és alelnök-aspiráns) kettős életét.