2013. január 30.

RSF: romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

Az újságíró szervezet összesítése szerint 16 helyet estünk vissza a listán.

Az újságíró szervezet összesítése szerint 16 helyet estünk vissza a listán.

Romlott a sajtószabadság hazai helyzete - írja az MTI a Riporterek Határok Nélkül (RSF) Berlinben frissen kiadott éves jelentésére hivatkozva. Magyarország 2011-ben a 40. volt a listán, tavaly viszont az 56. helyre esett vissza. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül előttünk Moldova, mögöttünk pedig Olaszország végzett.

A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon "a vitatott médiatörvények hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben". Hozzátették, hogy "" nemzeti konzervatív kormány ellenőrzi a közszolgálati médiát, a baloldali liberális Klubrádió pedig több mint egy éve a műsorsugárzási engedélye megtartásáért küzd".

Az RSF 2002 óta évente rangsorolja az országokat a sajtószabadság minősége alapján. A szervezet közleménye alapján tavaly nem mutatkozott általános érvényű trend, és főleg az átalakuló arab világban mentek végbe jelentős folyamatok. Láthatóvá vált, hogy az "arab tavasz" országai közül hol dolgozhatnak szabadabban az újságírók és hol ellenőrzik a médiát a hatalom új birtokosai ugyanolyan szigorúan, mint leváltott elődeik - áll a közleményben, amely szerint számos arab országban sürgősen törvényt kell alkotni a sajtószabadságról és az újságírók védelméről.

A lista elején és végén nem történt változás az utóbbi évekhez képest, az élbolyhoz hagyományosan észak-európai országok - Finnország, Hollandia, Norvégia - tartoznak, a sereghajtók pedig továbbra is "a sajtót teljes mértékben ellenőrző diktatúrák", így Észak-Korea, Eritrea és Türkmenisztán.

Az RSF szerint tavaly a legnagyobb mértékben Maliban romlott a sajtószabadság helyzete. A nyugat-afrikai ország az egy évvel korábbi 25. helyről a 99. helyre került. A romlás mértéke alapján a második Japán, amely a 22. helyről az 53. helyre csúszott vissza. Ennek oka a fukusimai atomkatasztrófa után bevezetett korlátozó jellegű állami tájékoztatási politika.

A legnagyobb mértékben a 146. helyről a 75. helyre jutó Malawiban és a 159. helyről a 96. helyre került Elefántcsontparton javult a sajtószabadság helyzete 2012-ben. A két afrikai ország azonban csak a korábbi helyezését szerezte vissza, amelyet a sajtószabadság csorbulásával járó súlyos belpolitikai válságok miatt veszítettek el.

Jelentősen, 22 hellyel előbbre jutott Afganisztán is, amely így a 128. helyet foglalja el. A besorolás javítását az RSF azzal indokolta, hogy az ázsiai országban tavaly egy újságíró sem halt meg a hivatása gyakorlásával összefüggésben, és az egy évvel korábbinál kevesebb újságírót tartóztattak le.

A rangsort kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze az RSF szakemberei. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

A Facebook ismét lecsapott

2 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.