2010. november 09.

RTL Klub: jöhet az Infocenter

Egyedüli, közvetlen irányítást szerezhetett az IKO Média Holding Zrt. (IKO Média) felett az Infocenter.hu Média Befektetési Zrt. – döntött a GVH.

Egyedüli, közvetlen irányítást szerezhetett az IKO Média Holding Zrt. (IKO Média) felett az Infocenter.hu Média Befektetési Zrt. – döntött a GVH. A Rákosi-csoport és az Infocenter közös irányítása alá kerülhetett a Videovox Production Műsorgyártó Kft., az IKO Műsorgyártó Kft. és az IKO Sales House Kft. azzal, hogy üzletrészeinek 50%-át megszerezte az Infocenter.

A tranzakció eredményeként az eddig csak a hetilapkiadásban (Heti Válasz elnevezésű hetilap kiadása, hirdetési felületeinek értékesítése) érdekelt Infocenter-csoport médiapiaci érdekeltségei bővülnek, hiszen az IKO Holding-on keresztül 31%-os tulajdonosa lesz az RTL csoportnak, valamint - a televíziós műsorok készítése és értékesítése, valamint az azokhoz kapcsolódó reklámidő értékesítése, emellett kültéri plakát felületek értékesítése terén aktív Rákosi csoporttal együtt - közös irányítójává válik a magyar nyelvű televíziós műsorokat gyártó IKO M és Videovox társaságoknak, valamint a televíziós hirdetési megoldásokat kínáló IKO SH-nak. Mivel a felek piaci pozíciója alapján az összefonódás következtében káros versenyhatás fellépése nem valószínűsíthető, a GVH hozzájárult annak megvalósulásához - közölték.

Április 26-án számolt be arról portálunk, hogy IKO-cégekbe vásárolta be magát az Infocenter.hu Zrt., amely ezzel az RTL Klubban is részesedést szerzett. A társaság honlapján közzétettek szerint a cég három nappal korábban megvásárolta az IKO Média Holding Zrt részvényeinek 100 százalékát. (E vállalkozás tulajdonában van az RTL Klub televíziós csatornát üzemeltető M-RTL Zrt. részvényeinek 31 százaléka.) Az adás-vétel tárgya továbbá az IKO Műsorgyártó Kft, a Videovox Production Műsorgyártó Kft, valamint az IKO Sales House Kft 50-50 százalékos üzletrészeinek a megvásárlása is. Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával válik véglegessé.

Az IKO Média Holding Zrt az M-RTL Zrt 10 tagú Igazgatóságába 3 tagot delegálhat. Így a jövőben csatlakozik az Igazgatósághoz Nyerges Zsolt és Aczél Zoltán. Rákosi Tamás továbbra is tagja marad az M-RTL Zrt. Igazgatóságának, valamint felkérést kapott arra, hogy az új tulajdonosokat segítendő, vegyen részt a három üzletrész adás-vételben érintett kft irányításában is.