2014. március 10.

RTL-rekordév

A legek esztendeje lett a 2013-as a magyarországi kereskedelmi csatornával is rendelkező médiaház történetében. Csúcson az EBITA és a profit.

A legek esztendeje lett a 2013-as a magyarországi kereskedelmi csatornával is rendelkező médiaház történetében. Csúcson az EBITA és a profit.

Az 5,89 milliárd eurós árbevétel közel két százalékkal maradt el a 2012-estől, az EBITA viszont 1,15 milliárd fölé ugrott – ez pedig 6,9 százalékos bővülés. A marzs ezzel párhuzamosan 18-ról 19,6 százalékra nőtt – áll a társaság most publikált beszámolójában. Ennél is látványosabb mértékben ugrott meg a médiaház profitja, amely – kiszűrve az egyszeri hatásokat - tavalyelőtt 690, tavaly viszont már 948 millió euró volt, azaz 37,4 százalékkal emelkedett.

Még meredekebben gyarapodott a részvényeseknek kifizetett summa, amely közel 46 százalékkal, 597-ről 870 millió euróra emelkedett. A cég a németországi reklámpiacon enyhe bővülést, a többin szolid csökkenést tapasztalt, de Belgium, Franciaország, Hollandia és Spanyolország a második félévben már javuló trendeket hozott. Francia, holland, horvát és magyar csatornáik ugyanakkor növelték részesedésüket a helyi piacon, míg Németországban stabil volt a ráta. (Magyarországi pénzügyi adataikról annyit közöltek, hogy több más piachoz hasonlóan itt is növekedett 2013-ban az EBITA.)

Az Európa-szerte számos új projektet is elindító médiaház digitális bevételei dinamikusan, 26 százalékkal növekedtek tavaly, és elérték a 236 millió eurót. A társaság az idei évre is nagyjából stabil EBITA-eredményt vár.