2011. június 01.

RTL: tévécsaláddal és minden platformra

A televíziós piac ugyan számos kis szereplőből áll, de ezek családokká állnak majd össze, erős márkák védernyője alatt - mondja az RTL Csoport vezére.

A televíziós piac ugyan számos kis szereplőből áll, de ezek családokká állnak majd össze, erős márkák védernyője alatt. Egyebek mellett eképp jellemezte a televíziózás jövőjét az Osztrák Lapkiadók Szövetségének (VÖZ) rendezvényén Gerhard Zeiler, az RTL Csoport vezérigazgatója.
Gerhard Zeiler

Gerhard Zeiler az eseményen megatrendeket vázolt, első helyen a hálózatiság fontosságát, azaz szerinte a jövő televíziójának láttatnia kell magát minden platformon, beleértve természetesen a mobil eszközöket is. Úgy becsüli, hogy már öt év múlva az átlagos tévékészülékek 80 százaléka internetkapcsolattal rendelkezik majd.

A Kleine Zeitung összefoglalója szerint Zeiler Magyarországgal is példálózott, amikor arról szólt, hogy apró részekre töredezett a televíziós műsorkínálat, megemlítve, hogy összesen 93 magántévét lehet Magyarországon összeszámolni, miközben Nagy-Britanniában a fizetős Sky is már 700 különböző programot ad.

Az adók azonban "családokba tömörülnek", Zeiler szerint a magányos farkasok nem maradnak meg túlélőknek. Az ideális az, ha van egy erős márka számos leányvállalkozással, amit végső soron az RTL Csoport is példáz. Manapság már összesen 41 tévécsatorna tartozik hozzá.

Megemlítette még, hogy a kínálat változatosabbá tétele is a televíziózás fontos trendje, oly módon, hogy a televíziós csatorna maga állít elő produktumokat, amelyeket maga értékesít, forgalmaz, játékprogramot készít belőle, lehetővé teszi nézőinek a vásárlást otthonról, miként portfoliójában van a rendezvényszervezés és más tevékenységek is.

Zeiler híve a kettős televíziós rendszernek, azaz a kereskedelmi televíziózás mellett létezzen a közfinanszírozású televízió is, mert csak ez utóbbiak tudnak olyan tartalmat előállítani, ami a magántévéktől soha nem várható el.

A köztelevízió legfőbb kritériumai szerinte a hitelesség, a biztos pénzügyi háttér, a tömegek részére vonzó program és a nemzeti identitás megjelenítése. Egy olyan típusú televízió tehát, mint a BBC, amiért a briteknek 95 százaléka lenne hajlandó díjat fizetni, 56 százalék pedig még emelt összeget is, ha azon múlna a BBC léte.