2010. szeptember 23.

RTL – új utakon

Bemutatta a cégcsoport mai korra szabott stratégiáját az RTL-csoport főnöke. „Tudjuk, mit kell tennünk: egyszerre kell optimalizálni és fejleszteni.

Bemutatta a cégcsoport mai korra szabott stratégiáját az RTL-csoport főnöke. „Tudjuk, mit kell tennünk. Van stratégiánk, hogy a digitális korban miként kell működnie az iparágnak” – mondta Gerhard Zeiler, aki szerint a tavalyi krízisév jól megmutatta, mennyire erős az iparág alkalmazkodási képessége. Ráadásul az RTL-nek úgy sikerült csoportszinten 371 millió eurót megtakarítania, hogy egyetlen adójának kellett csupán a korábbinál kisebb piaci részesedésről beszámolnia az év végén. A mostani legfőbb célként azt említette, hogy a hirdetési pénzek mellé újabb erős bevétel-lábat állítsanak.

Az előbbit az alaptevékenységre, az utóbbit a jövőbeni fejlődést hozó ágazatokra értette. Még nem minden országban kapta meg végleges formáját a csatornacsalád, ezért a következő években új adók neveit kell majd megtanulnia több államban is a közönségnek. Lesznek ezek között rétegtévék éppúgy, mint RTL II jellegű másodhegedűsök olyan helyeken, ahol egyetlen csatornával volt jelen az RTL-csoport.

A konszern vezetői ugyanis azt vallják: jobb, ha saját adók indításával maga fragmentál a cég, mintha a versenytársak szeletelik őket, mind újabb és újabb nézői csoportokat csábítva el tőlük.

Zeiler szerint a tavalyi krízisév jól megmutatta, mennyire erős az iparág alkalmazkodási képessége. Ráadásul az RTL-nek úgy sikerült csoportszinten 371 millió eurót megtakarítania, hogy egyetlen adójának kellett csupán a korábbinál kisebb piaci részesedésről beszámolnia az év végén. A mostani legfőbb célként azt említette, hogy a hirdetési pénzek mellé újabb erős bevétel-lábat állítsanak. A bevételek negyven százaléka már most is más területekről érkezik, de az arányt tovább kell emelni, csökkentve ezzel a reklámpiacnak való kitettséget. Ennek egyik útja lehet, hogy fordítanak németországi kábelstratégiájukon. Ott ugyanis most a tévécsatornák fizetnek azért, hogy bekerüljenek a terjesztett csomagokba – holott ennek fordítva kellene történnie. „Ez egy sokat ígérő út” – jegyezte meg a konszernfőnök, aki szerint elsősorban a HD-adásokkal lehetne ezt a váltást megcsinálni, s ebben a játékban már értek is el részeredményeket.

Zeiler szerint a lekérhető szolgáltatások fejlesztésével is jelentős pluszbevételeket generálhat az RTL-csoport. Egy ilyen, a németnyelvű piacot átfogó platformon már dolgoznak, mégpedig a konkurens ProSiebenSat.1-csoporttal karöltve, de szerinte más országokban, nyelvterületeken is bevethető ez a megoldás, akár egyedül, akár más partnerek bevonásával.

A konszernfőnöknek azonban vannak kikötései: nem szólóban adnák el a programokat, hanem saját adómárkáikkal, és a kapcsolódó reklámértékesítést sem adnák ki a saját kezükből. Erősítenék a tartalomgyártást, ügyelve arra, hogy olyan termékek kerüljenek ki tőlük, amelyek mobiltévén is élvezhetőek, különösen, hogy az RTL első élőadás-appjai világosan bizonyítják, hogy a táraság a fejlődés élharcosa.

Legendás rockerek A Dal színpadán

8 órája

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

10 órája

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.