2010. augusztus 19.

Rács mögé a médiával!

A régi diktatórikus idők visszatérésétől tart több dél-afrikai újságíró-szervezet a formálódó új médiatörvény miatt.

A régi diktatórikus idők visszatérésétől tart több dél-afrikai újságíró-szervezet a formálódó új médiatörvény miatt. Tavalyi választási győzelme után az ANC gyorsan keresztülvitte a törvényhozáson, hogy a parlamenti többség nevezze ki és mentse fel a helyi közmédia-cég, a rádiós piacon 40, a tévésen 70 százalékos közönségaránnyal rendelkező South African Broadcasting Cooperation (SABC) igazgatótanácsát. Egy most tárgyalt javaslat szerint a kabinet ellenőrzése alá vonnák a cég pénzügyeit is.

Ennél is nagyobb tiltakozást váltott ki szalmai körökben a – címe szerint – a személyes adatok védelméről szóló törvény, amely az érintett hozzájárulásához kötné a magánéletéről (például a mértéktelen költekezésről vagy a zabigyerekekről) szóló információk közlését – ellenkező esetben súlyos büntetéseket helyezve kilátásba. Ehhez társul az „információs törvény” tervezete, amely alapján akár negyedszázadra is rács mögé vonulhatna az, aki a kormány által nemzeti ügynek minősített kéréseket bolygatja. A sajtóügyekben különleges médiabíróságok döntenének, amelyek akár börtönbüntetést és súlyos pénzbírságokat is kioszthatnának.

A New York-i székhelyű Újságíró-védelmi Bizottság (Committee to Protect Journalists; CPJ) szerint az új rendszer olyannyira korlátozná a média mozgásterét, hogy azzal az alapvető szabadságjogok érvényesülését akadályozná.

„A gambiai állapotok felé haladunk, ahol úgy börtönöztek be két szerkesztőt „hamis hírek” közléséért, hogy a kormányzat dönti el, mi a hamis hír” – fogalmazott egy interjúban Raymond Louw, a Dél-Afrikai Sajtótanács képviselője. Szerinte az a cél, hogy bűncselekménnyel lehessen gyanúsítani szerkesztőket, s akár rács mögé is küldhessék őket.

Az évtizedeken át a szabad sajtóért harcoló, és a mostani előterjesztést támogató kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szóvivője szerint egyszerűen arról van szó, hogy védeni akarják az embereket a médián keresztül érkező érdeksérelmektől, ehhez pedig keményebb szabályokra van szükség. Ennél keményebben fogalmaz az ANC szövetségese, a Dél-Afrikai Kommunista Párt szóvivője. Szerinte olyan jogszabályi környezetre van szükség, amely „senkinek nem engedi meg, hogy mocskolja nemzeti intézményeinket”.