2010. július 22.

Rádió1: négy új tag

Már megint bővül a Rádió 1 hálózata. A budapesti adó hálózatába négy új tag lép be nemsokára. Egy regionális networköt vesznek át.

Már megint bővül a Rádió 1 hálózata. A budapesti adó - most 12 tagú - hálózatába négy új tag lép be nemsokára. Egy regionális networköt vesznek át. Az már a változó médiaszabályozás okozta probléma, hogy hivatalosan egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a hálózat fővárosi zászlóshajójának. Márpedig ez nagyban befolyásolhatja az egész network sorsát.

A célpont az Alisca Rádió, amely Baja, Dunaföldvár, Paks és Szekszárd térségében működik. kérdés azonban: meddig. A négy adó koncessziója ugyanis hamarosan lejár. A szekszárdi jogosultságot 1999-ben, a bajait és a paksit két évre rá (ugyanazon a napon), a dunaföldvárit pedig 2002-ben szerezték, így nemsokára kipörög a hosszabbítással együtt 12 éves jogosultsági időszak.

Erdélyi Krisztián, a Rádió 1 Kft. ügyvezetője portálunk megkeresésére annyit közölt, várhatóan szeptember elején csatlakozik hálózatukhoz a négy adó. Arról, hogy milyen konstrukcióban állapodtak me az Alisca Rádió Kft.-vel, csak annyit mondott, „tulajdonosváltás történt”. De – tette hozzá – már zajlik a finomhangolás az új tagrádióknál.

A frekvenciaadatok alapján a bővítés egyik előnye, hogy az M6-os autópályán szinte végig fogható lesz a Rádió 1, amelynek nemsokára bekapcsolt vételkörzetében legalább negyedmillió potenciális hallgató él. Maga a fővárosi „alapadó” is kezd egyébként időzavarba kerülni: 103,9 MHz-es frekvenciájának szerződése jövő februárban lejár, a (várhatóan még jóval az időpont előtt) megszűnő médiahatóság pedig még nem írt ki pályázatot a hullámsávra. A februárban nyilvánosságra hozott tervezetcsomag (fél tucat budapesti frekvenciát vernének egyszerre dobra) meglehetősen érdekes, hiszen szinte műfaji megkötés nélkül lehetne beszállni a versenybe.