Atanasz Raykovval, a Rakuten Viber nemzetközi üzletfejlesztési igazgatójával a Viber beépített alkalmazásairól, social media trendekről, és a vállalat magyarországi és közép-európai stratégiájáról beszélgettünk.

Egyik év eleji közleményében a Viber hangsúlyozta, hogy Görögország mellett Magyarországra is stratégiailag kiemelt piacként tekint. Miért?

A Viber külön stratégiát dolgozott ki a régió tizennégy országára. Magyarország a térség egyik innovációs központja, ahol számos fejlesztő dolgozik a Viber népszerűsítésén, e-commerce és online marketing megoldásokon. A szolgáltatás és a Viber népszerű Magyarországon, erős a piaci pozíciónk, amire lehet építeni.

Mennyiben speciális a magyar, illetve a térség piaca?

A régióban a Viber egyike a legnépszerűbb alkalmazásoknak, a magyarok pedig kifejezetten aktívak a mobilkommunikációban. Itt is többen használják már a Vibert üzenetküldésre, mint ingyenes telefonálásra. Egy év alatt a magyarok tízmilliárd Viber-üzenetet küldenek egymásnak. Sokat tanulunk a magyar piacon, a tapasztalatokat pedig fel tudjuk használni olyan kiemelt célországokban, mint Oroszország vagy Kína.

2016-ban indították Magyarországon a Public Account szolgáltatást, illetve partnerséget kötöttek többek közt a Telenorral és a Szigettel. Mik az eredmények?

A Public Account [nyilvános fiók – a szerk.] egy adott vállalat vagy márka számára az ügyfélélmény erősítésében lehet fontos. Erősíthető általa az ügyfelek márkaelkötelezettsége, hatékonyabb lesz a brandkommunikációjuk, interaktívvá válik a márka és a fogyasztó kapcsolata. A Public Account Magyarországon is sikeres, a Sziget-fióknak például másfél millió követője van. (…)

 

A teljes interjút a Médiapiac rövidesen megjelenő januári számában olvashatja. Az új számunk a hazai sorozatgyártást helyezte fókuszba. Számos exkluzív és tartalmas beszélgetést talál majd a lapunkban, többek között interjút olvashatnak Kovács Patríciával a TV2-s Korhatáros szerelemről és Nagy Ervinnel az RTL-en futó Tanárról. A címlapinterjúnk pedig Majka Majoros Péterrel készült.

A Médiapiac rövidesen kapható a standokon, illetve előfizethető a következő oldalon.