2011. március 04.

Regionális jövőképek III.: a net nem mumus, hanem lehetőség

A Matesz adatai alapján a megyei napilapok továbbra is a sajtópiac legstabilabb szegmense. Ennek kapcsán kérdeztük Szammer Istvánt, a Lapcom vezetőjét

A Matesz legfrissebb gyorsjelentése alapján a megyei napilapok továbbra is a sajtópiac legstabilabb szegmensét alkotják. Ennek kapcsán kérdeztük az érintett kiadók vezetőit, ezúttal Szammer Istvánt, a Lapcom ügyvezető igazgatóját. A fiatalok megnyerésére szerinte nem az olvasásra tanítás, hanem a megfelelő tartalomszolgáltatás jelent megoldást.
Szammer István

Milyen okokra vezethető vissza, hogy a megyei napilapok továbbra is stabilan teljesítenek?

Az a fajta interaktivitás, amelyik napjainkban a közösségi hálók sikerét adja, már évekkel az online média robbanásszerű térnyerése előtt megjelent a Lapcom Kft. napilapjaiban, a Kisalföldben és a Délmagyarország/Délvilágban. Az olvasók több szálon beszőhetik életük fontos eseményeit újságjainkba, véleményt cserélhetnek, megjelennek fotóik, történeteik, választ kapnak kérdéseikre. Sajátjuknak érezhetik a lapot, hiszen önmaguk is részeseivé váltak egy nyitott szerkesztőségnek. Napilapjainkban természetesen továbbra is a helyi hírek jelentik az erős alapot, az ezt kiegészítő, szórakoztató-érdekvédő-interaktív tartalom pedig a szükséges pluszt ahhoz, hogy a Kisalföld és a Délmagyarország a jövőben is jól teljesítsen.

 

Lehet-e a hirdetési bevételben is érvényesíteni a stabil példányszámokat?

A stabil példányszám természetesen a hirdetési bevételben is megjelenik. Ez igaz a helyi piacokon és a megyei lapok hálózatának együttes értékesítésekor is. A médiatörvénynek a tévés reklámidők és termékreklámok irányában való engedékenysége ugyanakkor komoly veszélyt jelent számunkra. Helyben a kiskereskedelmi szektor adja az igazi kihívást, mivel az alacsony forgalom mellett egyszerűen nincs pénze reklámra.

 

Hogyan teljesítenek összességében (lapeladás + hirdetés) a lapok, mit jelentenek üzletileg a regionális kiadók számára?

Az elmúlt két évben természetesen nőtt a napilapeladás árbevételének jelentősége, elsősorban a hirdetési piac zsugorodása miatt. A stabil lapértékesítés így a biztonságot jelentette a kiadónak, illetve annak a lehetőségét, hogy a szükséges innovációs folyamatokat anyagilag támogassuk, s a munkatársakat megtartsuk. A hirdetési árbevételek gyarapodása viszont egyértelműen a kiskereskedelmi piacok növekedésétől függ. E téren türelmesnek kell lennünk.

 

Merre mozdulhat el a szegmens három-öt év távlatában, fenntartható, netán növelhető-e az olvasók érdeklődése, a lapok példányszáma és jövedelemtermelő képessége?

A szegmens három-öt éves jövőjét tekintve mindenesetre biztató jel, hogy az olvasók érdeklődésének fenntartására vannak pozitív példák is a lapkiadásban. Ilyen a Daily Mail, hogy az anyavállalat zászlóshajóját említsük, a rendkívül stabil példányszámával. Ehhez folyamatos megújulás kell, és alkalmazkodás az olvasók igényeihez. Ebben mi is elég jónak tűnünk. Természetesen tudomásul vesszük, hogy a verseny fokozódik, és ennek vannak hatásai az üzletünk minden területére.

 

Milyen szerepet játszik a digitalizáció, az internet a megyei lapok életében? Elviszi az olvasókat, vagy az interaktivitás révén inkább erősíti a hagyományos termékek pozícióját?

Az egyik legnagyobb kihívást nálunk is a digitalizáció, az internet térnyerése jelenti. De az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy a két termék kiegészíti egymást. Hírportáljainkkal célunk kezdettől fogva egy új közösség elérése volt. Ezért alakítottunk ki önálló szerkesztőségeket, és igyekszünk eltérő tartalmi szolgáltatásokkal megjelenni az online és printpiacon. Az internet nem mumus, hanem lehetőség.

 

Mi a helyzet a fiatalokkal, felkelthető az érdeklődésük a lapok iránt, vagy őket eleve az internetes fejlesztésekkel akarják megnyerni?

Sokan úgy gondolják, hogy a fiatalokat például az internetes fejlesztésekkel lehet megnyerni, de ez egy régi, összetett kérdés, amelyre folyamatosan keressük a választ. A fiatalok fogyasztási szokásai és tartalmi igényei eltérnek a szüleikétől. Ez minden műfajban így van, említhetnénk akár a zenét példaként. A megoldás szerintünk nem az olvasásra tanításban, hanem a tartalomszolgáltatásban van. Olyan újságot kell készíteni, amely számukra is tartalmaz érdekes elemeket – ilyen például a humor vagy a programajánló –, mert akkor azt el fogják olvasni. Az online és a print termékek összefüggő szolgáltatásai és közös megjelenései segítenek a fiatalok elérésében.

Címkék: lapcom