2011. március 02.

Regionális jövőképek körkérdés II.: a digitális lapban hisznek

A Matesz adatai alapján a megyei napilapok továbbra is a sajtópiac legstabilabb szegmensét alkotják. Ennek kapcsán kérdeztük ezúttal Szabó Miklóst.

A Matesz legfrissebb gyorsjelentése alapján a megyei napilapok továbbra is a sajtópiac legstabilabb szegmensét alkotják. Ennek kapcsán kérdeztük az érintett kiadók vezetőit, ezúttal Szabó Miklóst, az Inform Média ügyvezető igazgatóját. Mint elmondta, még a printben is vannak kiaknázatlan lehetőségek, és nem szabad a netre fogniuk a kiadóknak a saját hibáikat.
Szabó Miklós

Milyen okokra vezethető vissza, hogy a megyei napilapok továbbra is stabilan teljesítenek?

A legfontosabb ok az, hogy a jó minőségű helyi hírek iránti olvasói igény nem csökken. Ezt idejében felismerve az Inform Média a jól eladható, keresett tartalmak fejlesztésére koncentrált. Ezt olyan előfizetői marketinggel támogatta, amely az előfizetői réteg eddiginél pontosabb, részletesebb ismeretén, valamint a rugalmas, sokoldalú ajánlatrendszeren alapul.

 

Lehet-e a hirdetési bevételben is érvényesíteni a stabil példányszámokat?

A 2010-ben gyarapodó példányszámunkhoz 2011-re növekvő hirdetési bevételt terveztünk. De a hirdetői igényeknek ma nem lehet pusztán csak eléréssel, példányszámmal megfelelni - ez csak a szükséges, de nem az elégséges feltétel. Teljesen új hirdetési formák, ötletek, ügyfélrétegekre, - típusokra szabott termékek kellenek - folyamatosan megújítva a kínálatot.

 

Hogyan teljesítenek összességében (lapeladás + hirdetés) a lapok, mit jelentenek üzletileg a regionális kiadók számára?

Tavaly nemcsak stabilizáltuk a lapcsoport előfizetői táborát, hanem növeltük is: előfizetőink száma több mint kétezerrel gyarapodott. A hirdetési bevételünkön meglátszott a válság hatása, 2011-re azonban újra növekedést tervezünk.

 

Merre mozdulhat el a szegmens három-öt év távlatában, fenntartható, netán növelhető-e az olvasók érdeklődése, a lapok példányszáma és jövedelemtermelő képessége?

Alapfeltétel, hogy a gazdaság álljon növekedési pályára. Erre támaszkodva, ha a megyei lapok folytatják a rendkívül intenzív és a piacuk részletes ismeretére alapuló lapmarketingjüket, és folyamatosan megújuló, ötletes hirdetési termékskálával keresik a partnereket, a növekedés reális. Ehhez azonban a lapok folyamatos tartalmi innovációja is szükséges: a lokális olvasóközönség igénye is gyorsabban változik, mint a múltban, erre reagálni kell, sőt elébe menni a változásoknak.

 

Milyen szerepet játszik a digitalizáció, az internet a megyei lapok életében? Elviszi az olvasókat, vagy az interaktivitás révén inkább erősíti a hagyományos termékek pozícióját?

Saját adataink szerint nem az internet jelenléte, fejlődése a meghatározó oka annak, ha csökken az előfizetői létszám. A versengés tény, nem lehet erre fogni a saját hibáinkat vagy restségünket. Az Inform Médiánál amellett, hogy komolyan fejlesztjük a digitálislap-előfizetési rendszerünket is, úgy véljük, messze nem aknáztuk még ki az offline verzióban rejlő lehetőségeket.

 

Mi a helyzet a fiatalokkal, felkelthető az érdeklődésük a lapok iránt, vagy őket eleve az internetes fejlesztésekkel akarják megnyerni?

Az internetes termékeinknek és a lapjainknak természetesen más a "korfája". De mindkét termékcsoportunkban a legnépszerűbb olvasnivalók a helyi hírek. Ez azt jelzi, hogy az általunk kínált tartalom a fiatalabb korosztály körében is abszolút kelendő. Mi abban hiszünk, hogy a nyomtatott változat állandó fejlesztése mellett a digitálislap-előfizetés lehet az, ami hidat verhet a nem portál, hanem napilap típusú tartalom, valamint a képernyőhöz szokott fiatal olvasók közé.

 

Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a március 2-án megjelenő friss Médiapiacban, a többi megyei lapkiadó vezetőivel készült interjúkkal együtt.

Címkék: Inform Media