2014. július 04.

Reklám önszabályozás a világban

„Önkéntes vállalások és szabályozói megközelítés” címmel tette közzé a reklám önszabályozásáról készített összefoglaló tanulmányát az APEC.

„Önkéntes vállalások és szabályozói megközelítés” címmel tette közzé a reklám önszabályozásáról készített összefoglaló tanulmányát az APEC.

A világ gazdaságának és reklámköltésének jelentős országait – pl. Oroszországtól Japánon át Kína és az USA, valamint Ausztrália - tömörítő APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) országai sikeresek a reklám önszabályozásában, de vannak még feladatok – áll a szervezet tanulmányában.

A reklámmal kapcsolatos társadalmi elvárások egyre inkább globálissá válnak, akár a WHO által felvetett élelmiszer- és alkoholtermékek reklámozására, akár az internet és adatvédelem kérdésére gondolunk. A reklámipar érdekében az önszabályozásának, az egységes, globális és megbízható válasznak mind nagyobb jelentősége lesz az elkövetkezendő időben – hívja fel a figyelmet Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára.

A tanulmány fontos eleme, hogy a világ reklámkódexeinek „anyja”, az ICC kódex a világnak azon a felén is a reklám önszabályozás egységes alapját képezi. A megvalósítás alapelemeiben pedig az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) alapelveit veszik elfogadott mintának. Az APEC egységesebb szabályozás iránti szándéka egyértelműen megjelenik a tanulmányban, és ennek lényeges eleme, hogy felhívja mind a reklámipar, mind pedig a kormányok figyelmét az önszabályozás megfelelő működtetésének és elfogadásának jelentőségére.

A szabad és felelős kommunikáció kéz a kézben jár, és ha a veszélyek globálisak, nekünk is érdekünk, hogy ne csak nálunk, de a világon másutt is elfogadják az önszabályozást. Figyelnünk kell arra, mi történik a világban, és milyen támogatást kap az ipar egy ilyen fontos területen, mint az APEC – tette hozzá Fazekas.

A tanulmány teljes szövege megtalálható a mellékelt dokumentumban.