A telefonos értékesítést végző szolgáltatók akár a tudtukon kívül is könnyen a reklámadó alanyaivá válhatnak, írja a reklámadóblog.hu.

A Reklámadóblog szerint ez leginkább csak a call-center kialakítása során megválasztott technológián múlik. A legtöbb cég ugyanis voice over internet protocol (VOIP) technológiájú telefonközpontot használ, ami a hanghívásokat adatcsomagokká alakítja át, és azokat az interneten továbbítja a hívott fél felé. Ez ugyanazon a költséghatékony elven működik, amit a magyar felhasználók körében népszerű Skype és Viber is alkalmaz.

A telemarketing és telesales szolgáltatók reklámadó-alanyisága pedig abból vezethető le, hogy a reklámadóról szóló törvény szerint az interneten közzétett reklám adóköteles. Ennek megfelelően azok a reklámcélú hívások is adókötelesekké válnak, amiket a telesales szolgáltatók adatcsomagok formájában tesznek közzé az interneten.

Ez leginkább a szolgáltatások megrendelőit érintheti érzékenyen, mert ha nem rendelkeznek a VOIP technológiát alkalmazó call-center üzemeltetőjének reklámadó-nyilatkozatával, akkor megrendelőként ők maguk is a reklámadó alanyaivá válhatnak. Ebben az esetben a reklám-közzététellel kapcsolatban felmerült költségekkel meg kell növelniük a társasági adóalapjukat, illetve a havonta számított 2,5 millió forintot meghaladó összeg után 20 százalékos reklámadó-fizetési kötelezettség is terheli a telemarketing szolgáltatások megrendelőit. Az ilyen jellegű szolgáltatások megrendelőinek ezért a szankciók elkerülése érdekében mindenképpen javasolt még idén egyeztetni a szolgáltatókkal, és célszerű lehet beszerezni a reklámadó-nyilatkozatokat is, olvasható a bejegyzésben.

További részletek itt érhetőek el.

Forrás: Reklámadóblog
Címkék: adó reklámadó