2013. május 24.

Reklámadó-tervezet

A www.kormany.hu oldalon megjelent a reklámadó tervezete.

A www.kormany.hu oldalon megjelent a reklámadó tervezete.

A www.kormany.hu oldalon megjelent a reklámadó tervezete. Az új sarcot a kormány a médiára kívánja kivetni. A dokumentum szerint az adó mértéke az adóalap 1 milliárd forintot meg nem haladó része után 0%, az adóalap 1 és 5 milliárd forint közötti része után 1%, 5 és 10 milliárd forint között 10%, a 10 milliárd forintot meghaladó része után pedig 20%.

Ezek alapján a legnagyobb mértékű, 20 %-os elvonás a két nagy kereskedelmi televíziót büntetné, amelyek a jelenlegi piaci visszonyok mellett azonnal padlóra kerülnének. A 10 %-os sáv az őket követő kereskedelmi televíziókat és a nagyobb kiadókat, nagyjából tucatnyi médiavállalkozást sújtana.

A médiapiac vezető szereplői már ma is alig nyereségesek, így egy ilyen mértékű elvonás éppen a piac - ma még - meghatározó szereplőit hozná lehetetlen helyzetbe, és tovább növelné a piac széttöredezettségét. Miközben a költségvetés alig jutna többletbevételhez.

A tavalyi bevételi adatok alapján az RTL Klub adófizetési kötelezettsége nagyobb lenne, mint az előző évi nyeresége, a veszteséges TV2-ről nem is beszélve. Utóbbit nemrég hírbe hozták a kormányközeli Nyerges-Simicska csoporttal. A reklámadó valószínűleg jócskán lenyomná a televízió vételárát.

Dirk Gerkens, az RTL Klub első embere már a néhány hónappal ezelőtt tervezett, a mostaninál lényegesen kisebb összegű  meteorológiai adó kapcsán azt nyilatkozta a Médiapiacnak: megfontolják, hogy esetleg a jövőben külföldről sugározzák a műsorukat.