2013. június 11.

Reklámadó: zárják a kiskapukat?

A Világgazdaság birtokába jutott tervezet még mindig a túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, pedig az alól kikerültünk. Közben elvileg még egyeztetnek.

A Világgazdaság birtokába jutott tervezet még mindig a túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, pedig az alól kikerültünk. Közben elvileg még egyeztetnek.

Még lenne mit pontosítani a reklámadó - valójában médiaadó - tervezetének szövegén a jogi szakértők szerint - derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely a lap birtokába került törvénytervezettel foglalkozik. Például a szöveg még mindig a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, holott az alól már kikerültünk. Emellett, bár elvileg a reklámbevételek után vetnék ki, aztán mégis nettó árbevételt, azaz a teljes bevételt emlegetik.

A tervezet kitér két lehetséges kiskapu bezárására is. Az egyik, amelyet az RTL Klubot üzemeltető M-RTL említett: a külföldre költözés. Erre az lenne az adót már július 1-jétől bevezetni készülő kormányzat megoldása, hogy minden olyan cég adóalany lenne, amely a műsoridő legalább felében magyar nyelvű tartalmat sugároz. A másik kiskapu a cégek feldarabolása lenne, amely azért volna megoldás, mert az adó a bevétel nagyságától függően sávosan emelkedik. Erre a tervezet azt a választ adja, hogy a kapcsolt vállalkozások bevételei összeadódnak, s így képezik egy-egy médiacsoport adóalapját.

Eközben az Magyar Reklámszövetség korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a múlt csütörtöki első találkozó óta folyamatos az egyeztetés Lázár Jánosékkal, tehát elvileg minden kiemenetel lehetséges, még az is, hogy nem lesz adó. Eközben viszont Orbán Viktor és Giró-Szász András is eltökéltnek tűnt a bevezetést illetően, s a fentiek alapján úgy tűnik, az egyeztetés tétje az lehet, hogy sikerül-e felpuhítani az egyre keményebbnek tűnő tervezetet. A korábbi becslések alapján a médiaadó kb. 8 milliárd forintot hozhatna a költségvetésnek, ami nem nagy pénz az utóbbi szempontjából, a nehéz helyzetben lévő médiapiacnak azonban gyakorlatilag a teljes nyereségét elszívná.