2016. december 13.

Reményteli adatok a The New York Times-tól

Bár a nagyhírű amerikai lap hirdetési bevételei az összbevételének csupán egyötödét adják, és jövőre sem számítanak nagyobb áttörésre, mégis elgondolkodtató adatok láttak napvilágot a The New York Times háza táján.

Legfrissebb közleményükben beszámoltak arról, hogy a korábbi reklámbevételeikből származó összegeket milyen egyéb forrásokból sikerült pótolni, ezzel egy újabb lendületet adva a printpiacnak.

Az egyik növekvő bevételi forrás a digitális előfizetések fellendülése, a másik a natív hirdetésekből, valamint a rendezvényekből származó új bevételek. Mark Thompson, a cég vezérigazgatója ismertette: miután 2015-ben a The New York Times kinyilvánította szándékát, hogy 2020-ra megduplázza a digitális bevételeit, a lap a jelenlegi 1,3 millió digitális előfizetői számát 200.000-rel növelte csak ebben a negyedévben, részben az amerikai elnökválasztásnak köszönhetően. A cég befektetői ezt annyira biztatónak találták, hogy a részvények árfolyama 3%-kal nőtt az aznapi hírek hatására.

A The New York Times sikere sajnos nem minden kiadó számára követhető és megismételhető, de a lojális olvasótáborral rendelkező lapok számára ez a példa nem csak az előfizetésekből származó bevételek növekedése miatt lehet érdekes, hiszen az országos lefedettséggel hirdető márkák számára a kiadók prémium áron értékesíthetik felületeiket, ami pedig pozitívan hat a klasszikus hirdetési bevételekre, ráadásul ezzel új lendületet adhat a minőségi újságírásnak.