2010. június 01.

Roaming: sok, olcsó(bb)

Egy hónap múlva csökkennek a roaming beszéd- és SMS-tarifák, valamint ellenőrizhetővé válik az adatroaming-forgalom

Egy hónap múlva csökkennek a roaming beszéd- és SMS-tarifák, valamint ellenőrizhetővé válik az adatroaming-forgalom

A kedvező hírnek igazán a saját hálózatuk vételkörzetén kívül, de az Európai Unió határain belül barangoló ügyfelek örülhetnek – a változás ugyanis őket érinti. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) keddi közleménye szerint több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára.

„A szolgáltatóknak ettől a naptól minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat – emlékeztetett az NHH.

 

Kis tétben fogadva

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. Az árak csökkenésének oka egyrészt a rendelet által eurócentben meghatározott legmagasabb árszint csökkenése, másrészt pedig az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam.
A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodpercalapú. Az egy éve a szabályozott körbe tartozó SMS-küldés ára is csökken júliustól, az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam (Ft/EUR) miatt az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 37,88 forint. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

Adat üzentek
A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. Az NHH várakozásai szerint a nagykereskedelmi árak csökkenése a kiskereskedelmi árakban is megjelenik. Az elmúlt időszakban a mobilinternetezés egyre népszerűbbé vált, de a magas adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült. A „számlasokk” elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.
A limit beállítás július elsejéig opció – azaz csak akkor kerül beállításra, ha a fogyasztó kéri –, utána azonban már kötelezettség lesz, azaz a rendelet értelmében július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17,220,- forint lehet. Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki, ezért a más országokba utazóknak érdemes indulás előtt minden esetben érdeklődniük a roaming, ezen belül a mobilinternet (adatroaming) tarifákról a www.tantusz.nhh.hu portálon, illetve szolgáltatójuknál – jelzi az NHH.

Legendás rockerek A Dal színpadán

2 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

2 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.