A Warc legutóbbi médiainflációs előrejelzése szerint Kínában, Indiában és Oroszországban, a szektorok közül pedig a közterület esetében növekednek leginkább az árak.

A tanulmány 11 kulcspiacot vizsgál - Ausztrália, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Oroszország, Spanyolország, Egyesült Államok és Egyesült Királyság -, és négy globális médiaügynökség szakértőinek megkérdezésén alapul. Az értékeket 1000 felnőtt elérésének költségére határozzák meg.

A televízióárak Kínában és Indiában növekedtek a leggyorsabban, egy 30 másodperces szpot költsége 2014-ben 16, illetve 15 százalékkal, és jövőre további 15, illetve 14 százalékos emelkedés várható. A két országtól eltekintve a TV-infláció az olasz 0% és a brit 8% között alakult, jövőre pedig 2% (Japán) és 8% (Oroszország) között várható.

A közterület esetében Oroszországban 23 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, és jövőre további 18 százalékkal számolnak, míg Kínában 15, Indiában 16 százalékkal emelkedett idén egy standard óriásplakát ára, és 2015-ben is hasonló infláció várható. Ezzel szemben a fejlett piacok közül az Egyesült Államok jelentette a legmagasabb inflációt, és az is csupán 2 százalékot ért el, míg Spanyolországban egyenesen csökkentek az árak, 1 százalékkal. Jövőre 0% (Japán) és 5% (USA) közé várják az áremelkedés mértékét.

Hasonló tendenciák figyelhetőek meg a 468x60-as display hirdetések esetében is. A CPM csökken, vagy csupán lassan nő a fejlett piacokon (a szélsőértékek -2% Ausztráliában és 3% Spanyolországban, jövő évre pedig -3% és 4% ugyanezen piacokon), míg Kínában 13, Indiában 10 százalékkal emelkedett (2015-ös várakozások: 12% és 10%). Oroszország középen helyezkedik el, 7 százalékos idei áremelkedéssel és 6 százalékos becsléssel 2015-re.

A print áremelkedés esetében Kína vezet, értéke a hírlapoknál 14%, a magazinoknál 10% (2015: 11% és 9%), ugyanakkor egyetlen más piacon sem jeleznek kétszámjegyű növekedést, míg az Egyesült Államok és számos európai ország esetében egyértelmű csökkenésről beszélhetünk.

Forrás: WARC: Media costs rise in emerging markets