2012. július 04.

Rolling Stones-nap a Petőfin

Ötven éve, 1962. július 12-én adta első koncertjét a világ egyik legmeghatározóbb rockbandája, a ma is aktív The Rolling Stones.

Ötven éve, 1962. július 12-én adta első koncertjét a világ egyik legmeghatározóbb rockbandája, a ma is aktív The Rolling Stones. A kerek évforduló alkalmából ezen a napon begyűrűzik a Stones hatás a Petőfi Rádióba. Reggel 6-tól egészen éjfélig, 18 órán keresztül Rolling Stones és követői adják a Nagyon Zenét, valamint a Kultúrfitnesz műsor is átalakul egész napos KultúrRollinggá.

"A zenekar első, londoni Marquee klubbéli fellépése óta eltelt öt évtized bebizonyította, hogy a mai napig nincs még egy olyan zenekar a világon, amely ennyire meghatározta volna a zenekultúra irányvonalát, és ekkora hatást gyakorolt volna az őket követő generációkra. Hatása mai napig mutatkozik a kortárs könnyűzenei életben is, éppen ezért a Petőfi Rádió úgy döntött, hogy csak a Rolling Stones dalait játssza, valamint olyan magyar és külföldi előadók felvételeit, amelyekben érezhető a brit zenekar hatása" - írja közleményében az adó.

Az öt évtizedet felölelő időszakból az eredeti Stones nótákon kívül az együttes tagjainak szóló felvételei, Jaggerék által ihletett dalok és remixek is elhangzanak. A tematikus nap műsorvezetője Horváth Gergely. A reggel 6-tól egészen 22 óráig tartó KultúrRolling tornát egy Passzport különkiadás, valamint egy Rolling Stones koncertfelvételekből összeállított különleges ELEVEN műsor követi.

„Minden megtörtént velük: hagyományt őriztek és újítottak, hatottak a világra és a világ reagált rájuk, eszméltettek és eszméletlenek voltak, tagadtak és hittek, belehaltak és túléltek. Az egész életüket tették fel a zenére; kételyeiket, harcaikat, örömeiket, önmaguk és az igazság keresését. Ezért is marad időtlenül aktuális.” – mondta Horváth Gergely.

Az ötvenéves jubileum alkalmából összeáll a Petőfi Allstars „szupergroup”, amely egy különleges dallal tiszteleg az évfordulón. A dal premierje július 12-én lesz hallható a Petőfi Rádióban.Az alkalmi zenekat tagjai: Papp Szabi (Supernem), Toldi Miklós (Magashegyi Underground), Jókay Árpi (Stoned), Kőváry Zoli (The Trousers), Kőváry Péter (Neo), Ábrahám Zsolt (HS7), Dióssy Ákos (Kiscsillag), Hodosi Enikő (Neo), Németh Juci (Nemjuci), Fehér Balázs (Carbonfools), Tanka Balázs (Turbo), Kovács Krisztián (Fish!), Ponikló Imre (Amber Smith), Torma Gábor (Frenk), Walkó Csaba (Compact Disco), Sena Dagadu (Irie Maffia), Kéri András (Brains).