2010. október 11.

Román médiagazdagok

A médiamágnás Dinu Patriciu a leggazdagabb romániai üzletember, aki még a válság alatt is növelte vagyonát.

A médiamágnás Dinu Patriciu a leggazdagabb romániai üzletember, aki még a válság alatt is növelte vagyonát. A legvagyonosabb helyi magyar a Digi Tv tulajdonosa, Teszári Zoltán.

Mindez a Forbes Romania listájából derül ki. A nyertes – egyébként tervezőmérnök végzettségű - milliárdos 2005-ben szállt be a médiaiparba. Később megalapította az Adevarul Holdingot, amely többek közt a Forbes magazin romániai kiadását is gondozza. Patriciunak az energiaiparban és az ingatlanszektorban is van érdekeltsége, így 2,3 milliárd eurós vagyona nem kizárólag a médiából gyűlt össze.

A 60 éves üzletember jól vette az akadályokat a válságban is: az utóbbi egy év alatt 100 millió euróval sikerült gyarapítania vagyonát. Nem csoda, hogy vagyonát világszinten is jegyzik: a Forbes idei listáján a 437. leggazdagabbnak számít.

A román lajstrom második helyezettje a 46 éves Frank Timis, aki miután szó szerint kincsesbányára lelt idén, 1,1 milliárdra növelte vagyonát. A harmadik helyen két üzletember Ioan Niculae és Dan Grigore Adamescu osztozik, előbbi mezőgazdasággal, kereskedelemmel és ingatlanokkal foglalkozik, utóbbi pedig az ingatlanpiacon, a kiskereskedelemben és a médiában is érdekelt. Vagyonuk a Forbes szerint meghaladja a 0,9-1 milliárd eurót. A leggazdagabb Romániában élő magyar továbbra is a 40 éves Teszári Zoltán, az RDS&RCS tulajdonosa, ő a tizennegyedik a listán. A magyarországi érdekeltséggel is bíró nagyváradi üzletember vagyonát 340-350 millió euróra becsüli a Forbes, közel 50 millióval kevesebbre, mint tavaly. Ő egyébként a negyedik leggazdagabb a médiamogulok közül, Dinu Patriciun és Dan Grigore Adamescun kívül a Micula testvérpár előzi meg. Az első húszban található az ötödik legvagyonosabb médiás szereplő is, a több országos napilapot is tulajdonoló Paunescu – írja az mmonline.

 

Címkék: balkán celeb

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.